Çiçek'in 301 ile ilgili sözlerini tatmin edici bulmadığını açıklayan İletişim Araştırmaları Derneği'nin (İLAD) başkası gazeteci-yazar Hıfzı Topuz, Bakan'ın, Başbakan Erdoğan'ın, "Eğer bu maddede değişiklik arzu ediliyorsa, herkes neyi ve nasıl değişecekleri yazılı olarak bildirsinler, biz görüşlere açığız" sözlerine gönderme yapmasını şöyle eleştirdi:
"'Bize önerileri getirmediler' diyorlar. Madde yasalaşmadan önce Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve onun hukuk danışmanı Fikret İlkiz sayısız öneri getirdi; ki ben bunların arkasındayım. Bunları yok sayıyorlar".
"Yıllardır bunun mücadelesini veriyorlar"
Bakan Çiçek'in sözleriyle ilgili bianet'e değerlendiren 60 yıllık gazeteci ve İLAD Başkanı Topuz, "İfade özgürlüğü için uğraşanlar yıllardır bunun mücadelesini veriyorlar ya... Bir öneri getirmediler demek olmaz. Bir yazar olarak bu süreci izliyorum. Yoksa bir polemiğe girmek istemiyorum" dedi.
Hıfzı Topuz, sözlerini "İfade özgürlüğü için uğraşanlar yıllardır bunun mücadelesini veriyorlar ya... Bir öneri getirmediler demek olmaz. Bir yazar olarak bu süreci izliyorum. Yoksa bir polemiğe girmek istemiyorum" diyerek sürdürdü.
301. maddeden yargılanan yazar Orhan Pamuk'a Nobel Edebiyat Ödülü, İtalya'da yazar Elif Şafak'a da, Afganistan'da yaşamını yitiren Corriere della Sera muhabiri Maria Grazia Cutuli adına konan gazetecilik ödülü verilmesine isim vermeden atıf yapan Bakan Çiçek, "Bir kısmı da 301 üzerinden şöhret elde etmeyi bir kolaycılık olarak görüyorlar, ödül almak için de bir kolaylık getiriyor. Kim 301'den şey oluyorsa, bir Batı ülkesinden hemencecik bir ödül veriyorlar" demişti.
"Nobel'i mi mahkum edeceğiz?"
Kapsamının genişliği nedeniyle 301. maddenin mayaya yatırılıp her bir ayrıntısının incelenmesi gerektiğine işaret eden Topuz, Orhan Pamuk ve Elif Şafak'a ülke dışında ödül verilmesinin politikayla ilgisi bulunmadığını savundu:
"Ödüller politik bir şey değildir. Corriera della Sera gazetesi böyle bir ödül vermişse bu gazete mahkum edilemez ki!. Nobel'i mi mahkum edeceğiz?. Çok üst düzeyde, saygınlığı büyük olan kuruluşlar bunlar."
301 hukuken tartışılmıyormuş...
Bakanlar Kurulu'nun dünkü toplantısının ardından soruları yanıtlayan Çiçek, 301. maddenin sadece Türkiye'ye mahsus bir madde olmadığını bir kez daha tekrar etti.
Hükümetin kafasının 301 konusunda karışık olmadığını ileri süren Çiçek, "Değişmez demiyoruz ama bu madde hukuken tartışılmıyor, Türkiye'de siyaseten tartışılıyor. Bu madde üzerinden siyaset yapılıyor, bu madde üzerinde muhalefet yapılıyor. Siyaseten değerlendirme yapılan noktada da hukuken verilecek cevap farklıdır" demişti.(EÖ/KÖ)