Uluslararası sivil toplum örgütü Oxfam, dün (22 Eylül) yayımladığı Toprak ve Enerji (Land and Power) başlıklı raporunda 2001 yılından bu yana dünya çapında 227 milyon hektarı aşkın toprağın satıldığını ya da uzun vadeli kiralandığını açıkladı.
Rapora göre uluslararası şirketlerin kontrolüne geçen toplam arazinin yaklaşık yarısı Afrika kıtasında. Kıtada Almanya'nın yüzölçümü kadar bir alan satılmış
Oxfam yöneticilerinden Jeremy Hobbs, raporun sunumu sırasında toprağından koparılar insanların göç ettiği ve gittikleri bölgelerdeki insanlarla çatışmaya varan olumsuzluklara neden olduğunu açıkladı.
Topraksızlaştırmanın en yoğun yaşandığı ülkeler sırasıyla Uganda, Güney Sudan, Endonezya, Honduras ve Guetemala.
Uganda'ya raporda ayrı bir başlık açılmış. Çünkü ülkede en az 22 bin 500 kişi topraksızlaştırma nedeniyle göç etmek zorunda kaldı. Oxfam, İngiliz kereste şirketi New Forests'in Uganda'da 20 bin hektarlık araziyi kontrol altında tuttuğunu açıkladı.
Oxfam çok sayıda köylünün bazen şiddet kullanılarak taşınmaya zorlandığını ve zaten yoksul olan bu insanların daha da yoksul ve topraksız bir hayata itildiğini öne sürerken; New Forest bu suçlamaları ret etti.
Raporun yayımlanmasının ardından şirket toprağını kaybedenlerin yeniden iskan edilmesi için Ugandalı yetkililerle işbirliği içinde tamamen yasal ve barışçıl bir program yürütüldüğünü açıkladı.
Oysa Oxfam raporuna göre evini ve toprağını kaybeden Ugandalılardan hiçbirine tazminat ödenmedi.
New Forests şirketi Uganda'nın yanısıra Tanzanya, Mozambik ve Ruanda'da kereste sektöründe faaliyet gösteriyor. (HK)