* Fotoğraf: twitter.com/bounmemories hesabından alınmıştır
Konda Araştırma Şirketi, eski AKP milletvekili aday adayı Prof. Dr. Melih Bulu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla Boğaziçi Rektörlüğü’ne atanmasının ardından başlayan protestolar hakkında halkın nabzını yokladı.
71 ilin merkez dahil 327 ilçesinde 2 bin 643 kişiyle telefonla gerçekleştirilen ankette, “Boğaziçi Üniversitesi olaylarına dair hangi görüşe katılıyorsunuz” sorusuna yüzde 67, “Öğrenciler kayyım atamasına karşı haklı bir tepki gösteriyor” dedi.
Buna göre, toplumun yüzde 67'si öğrencileri haklı bulurken; yüzde 62 de polis müdahalelerini haksız görüyor.
Her 5 AKP’liden 1’i öğrencileri haklı buluyor
Boğaziçi Üniversitesi olaylarına bakışta siyasi tercihe göre yapılan incelemeye göre de CHP ve İyi Parti seçmenlerinin yüzde 90’dan fazlası, kararsız olanların ve meclis dışındaki diğer partilerin seçmenlerinin yaklaşık olarak dörtte üçü öğrencileri haklı buluyor.
Bu oran AKP seçmenlerinde yüzde 17, MHP seçmenlerinde yüzde 32. Her 5 AKP’liden ve her 3 MHP’liden 1’i bu konuda oy verdikleri partilerden farklı düşünüyor ve öğrencilerin kayyım atamasına karşı haklı bir tepki gösterdiğini düşünüyor.
Polis şiddetine yüzde 62 tepkili
Ankete katılanların yüzde 62’si, “Boğaziçi Üniversitesi'ndeki olaylar, polis müdahalesi ve gözaltılarla ilgili görüşünüzü en iyi hangisi açıklıyor?” sorusuna, “Öğrenciler demokratik haklarını kullanıyor, polis müdahalesi haksızdı” yanıtını verirken; yüzde 38, “Öğrenciler bunları hak etti, polis gereğini yaptı”yanıtını verdi.
Ankette gençler, öğrencilerin demokratik haklarını kullandığını ve polis müdahalesinin haksız olduğunu diğer yaş gruplarına göre daha yüksek oranda düşünüyor.
18-24 yaş grubunda bulunan her 10 kişiden 7’si öğrencilerin demokratik haklarını kullandığını ve polisin haksız müdahale ettiğini söyledi. 33-48 yaş grubunda bulunan kişilerin yarısından fazlası polis müdahalesini haksız buldu. 49 yaş ve üzerinde olan her 10 kişiden 6’sı da öğrencilerin demokratik haklarını kullandıklarından yana fikir beyan etti.
Eğitim durumuna göre sonuçlar
“Boğaziçi Üniversitesi olaylarına dair hangi görüşe katılıyorsunuz?” sorusuna yüzde 33 ise “Rektör atamasını doğru buluyorum, öğrenciler haksız” diye yanıt verdi. Anket sonucuna göre, eğitim durumu yükseldikçe öğrencilerin tepkisini doğru bulanların oranı artıyor.
Lise altı mezunların neredeyse yarısı atamayı doğru bulduğunu ve öğrencilerin haksız olduğunu söylerken üniversite mezunları içerisinde her 10 kişiden 8’i öğrencilerin tepkilerini haklı bulduğunu ifade etti.
Gençler öğrencilere katılıyor
Gençler öğrencilerin tepkilerini de daha yüksek oranda haklı buluyor. 18-32 yaş grubunda olan her 4 kişiden 3’ü öğrencilerin kayyım atamasına karşı haklı bir tepki gösterdiğini düşünüyor.
Hayat tarzına göre sonuçlar
Hayat tarzına göre yapılan incelemede, kendini modern olarak tanımlayan her 10 kişiden 9’u öğrencilerin tepkisini haklı bulurken; bu oran kendini geleneksel muhafazakâr olarak tanımlayanlarda yüzde 61’e, dindar muhafazakâr olarak tanımlayanlarda ise yüzde 34’e düşüyor.
Polis müdahalesi hayat tarzına göre incelendiğinde ise kendini modern olarak tanımlayan her 10 kişiden 9'u ve geleneksel muhafazakârların çoğu polis müdahalesini haksız buluyor. Dindar muhafazakârların çoğu ise öğrencileri haksız bularak polisin gereğini yaptığını düşünüyor.
Geleneksel muhafazakârlar arasında yüzde 44 olan polisin gereğini yaptığını düşünenlerin oranı, dindar muhafazakârlarda yüzde 70'e çıkıyor.
Çalışma gruplarına göre sonuçlar
Mesleki sınıflandırmaya göre de işsizler, öğrenciler ve beyaz yaka çalışanlar öğrencilerin haklı olduğunu en fazla ifade eden çalışma kümeleri olarak ankete yansıdı.
Ev kadınları ve işçi/esnaf/çiftçi ise öğrencilerin haklı olduğu fikrini en az ifade eden çalışma kümeleri oldu. Ancak tüm çalışma kümeleri içerisinde öğrencilerin haklı olduğunu düşünenler, haksız olduğunu düşünenlerden daha fazla.
Etnik kimlik ve din
Öte yandan söz konusu ankette etnik kimliğini Türk olarak belirtenler öğrencilerin haksız olduğu fikrini Kürt olarak belirtenlere göre daha yüksek oranda taşıdığı bilgisi de yer aldı. Kendi kimliğini Türk olarak belirtenlerin yüzde 61’i, Kürt olarak belirtenlerin ise yüzde 86’sı Boğaziçi öğrencilerinin haklı olduğunu düşünüyor.
Sofuların yüzde 65’i, dindarların da yarısı öğrencilerin haksız olduğunu düşünüyor. Kendini inançlı olarak tanımlayan her 10 kişiden 8’i ise öğrencilerin kayyum atamasına karşı haklı bir talep gösterdiğini belirtiyor. İnançsız ve ateistlerinse neredeyse tamamı öğrencileri haklı buluyor.
Ne olmuştu?
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2 Ocak'ta, 2015'te AKP'den milletvekili aday adayı olan Prof. Dr. Melih Bulu'yu Boğaziçi Üniversitesi'ne kararname ile rektör olarak atadı.
2002'de Sarıyer AKP İlçe Örgütü'nün kuruluşunda yer alan Bulu'nun Boğaziçi Üniversitesi'ne atanmasına öğrenciler ve akademisyenler tepki gösterdi.
İlk defa üniversite dışından bir rektör atanmasına da karşı çıkan ve Bulu'nun "kayyım" olduğunu söyleyen öğrenciler, 4 Ocak'ta Boğaziçi Üniversitesi'nde eylem düzenledi. Polis, öğrencilere biber gazı ve plastik mermiyle müdahale etti. Üniversite kapısına kelepçe vuruldu.
Bulu'yu protesto eden Boğaziçi Üniversitesi'nden akademisyenler de rektör devir-teslim törenine tepki göstererek Rektörlük binasına sırt dönme eylemi başlattı.
Polis, gösterilere katılan öğrencilerin evlerini bastı. Çok sayıda öğrenci gözaltına alındı. 4 Ocak'tan beri farklı yerlerde ve şekillerde devam eden eylemlere polis her seferinde müdahale etti.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun resim sergisi nedeniyle LGBTİ+'ları ve öğrencileri hedef göstermesinden sonraki eylemlerde polis üniversiteye de girdi.
Boğaziçi öğrencilerine İzmir, Ankara, Samsun gibi birçok şehirden ve üniversiteden de destek geldi.Boğaziçi protestolarına katılan öğrencilerden en az 600'ü gözaltına alındı, 25'i aşkın kişiye ev hapsi cezası verildi. Tutuklanan 11 öğrenciden sekizi tahliye edildi, üç üniversite öğrencisi ise halen tutuklu.
Boğaziçi'nden 12 öğrenci de 25 Mart'ta Güney Kampüs'ten Kuzey Kampüs'e giderken LGBTİ+ toplumunu temsil eden gökkuşağı bayrağını taşıdıkları için için gözaltına alındı. Onlara destek olmak isteyen 12 öğrenci de daha sonra gözaltına alındı.
"Kayyım rektör istemiyoruz", "Melih Bulu istifa" diyen öğrenciler, mezunlar, çalışanlar ve akademisyenler protestolarını 4 Ocak'tan bu yana sürdürüyor.
(TP)