Fotoğraf: Anadolu Ajansı
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Curiocity Araştırma Şirketi, 1 Haziran’da başlayan normalleşme sürecine ilişkin gerçekleştirdiği “1 Haziran 2020: Türkiye'nin Yeni Sınavı” araştırmasının sonuçlarını paylaştı.
29-30 Mayıs tarihlerinde yapılan araştırmada 15 yaş ve üzeri akıllı telefon kullanan 700 kişiyle görüşüldü.
Araştırma yasakların kalktığı alanlarda haziran ayının nasıl geçeceğini ele alıyor.
Seyahat hareketliliği artacak
Araştırmanın sonucuna göre; seyahat yasağının kalkması ile birlikte yazlığa veya memleketlere gidiş planlarında hareketlenme olduğu görüldü. Araştırmaya katılanların yüzde 19'u hemen yazlığa ya da memlekete gideceğini söylüyor.
Yüzde 7 ise yasak kalkmadan gittiğini belirtiyor.Katılımcıların yüzde 37’si ilk zamanlarda bekleyip görme eğilimi gösteriyor. Bir diğer yüzde 37 de Haziran'ı her durumda çok erken buluyor.
Görüşmecilerin yüzde 8’i hemen tatile gideceğini söylüyor. Gençlerde hemen gitmeyi düşünenler yüzde 10'a oranında. Katılımcıların yüzde 62’si haziran ayının tatil için çok erken olduğunu düşünüyor.
10 kişiden biri kafe, restorana gidecek
Yeme ve içme sektörünü ilk aşamada on kişiden biri ziyaret etmeyi düşünüyor. Görüşmecilerin yüzde 11’i kafeler, çay bahçelerine hemen gideceğini söylüyor. Yüzde 53’ü ise bu ayı çok erken buluyor.
45-54 yaşındakilerde “çok erken” diyenler yüzde 60'a varıyor. Yüzde 36’sı ise gözlemledikten sonra harekete geçeceğini vurguluyor.
Ankete katılanların yüzde 9’u restoranlara hemen gidebileceğini belirtiyor. Yüzde 56’sı da haziran ayını restoranlara gitmek için erken buluyor, kadınlar arasında bu kaygı yüzde 64'e çıkıyor. Yüzde 33 ise “bekle ve gör” düşüncesinde, erkeklerde de bu eğilim yüzde 38'e yükseliyor.
Yüzde 59'u "AVM'ye gitmek için çok erken" diyor
Alışverişte serbestleşme ile öncelik pazar ve mağazaya gitme ile şekilleniyor. AVM'ler ise haziran gündeminde geride. Toplumun yüzde 11'i pazardan alışverişe hemen başlayacak, yüzde 22'si ise pazardan alışveriş yaptığını söylüyor. Geri kalanların tutumları iki olasılığa eşit dağılıyor, ya bekleyip haziranda harekete geçecekler ya da haziranı pas geçecekler.
Görüşmecilerin yüzde 9'u hemen mağaza gezme, alışveriş yapma isteğinde, yüzde 13'ü ise yaptığını belirtiyor. Ankete katılanların yüzde 44'ü haziran ayının alışveriş, dükkan gezme kalabalığına girmek için çok erken olduğunu söylüyor.
Katılımcıları yüzde 59'u haziran ayını AVM'ye gitmek için çok erken buluyor, bu oran 35-44 yaş grubunda yüzde 65'e ulaşıyor. Yüzde 30'u ise Haziran'da gidişata göre karar verecek.
Kişisel bakım için hemen harekete geçecekler toplamda yüzde 13. Mevcutta kuaföre- berbere gitmiş olanlar ile birlikte bu grup toplamda yüzde 21'i buluyor. Kadınların ve 35-44 yaşındakilerin yarısı "bu ay da erken" görüşünde.
"Haziran hastaneye gitmek için erken"
Sağlıkla ilgili hastane, diş hekimi ziyaretlerini bu ay içinde gerçekleştirecekler dört kişiden birine ulaşıyor. Görüşmecilerin yüzde 16’sı tedavi ya da kontrol için hastaneye beklemeden gitmeyi planlıyor.
Yüzde 8’i ise gittiğini belirtiyor. Yüzde 44’ü haziranın başlarını bekleme ile geçireceğini ifade ediyor. Bekleme eğilimi 55 yaş ve üzerinde yüzde 58'lere ulaşıyor. Yüzde 32’si ise haziranda hastaneye gitmeyi erken buluyor.
Camiye haziran gidişler az olacak
3 büyük ilde yüzde camiye gitme oranı yüzde 19 düzeyinde iken; diğer illerde yüzde 27'ye çıkıyor. Haziran'ı bu açıdan çok erken bulanlar yüzde 39 seviyesinde, 55 yaş üzerindekiler arasında “bu ay değil” düşüncesi yüzde 55'i aşıyor.
Çocuk sahiplerinin yüzde 7'si çocuklarını hemen kreşe göndermeyi planlarken yüzde 32’si bir süre daha beklemenin doğru olduğunu düşünüyor.
Toplu taşıma kullanmak için erken
Çalışanların yüzde 48’i ofis ortamına geçiyor. Katılımcıların yüzde 28’i haziran ayını bekleme-değerlendirme ile geçirme düşüncesinde. Ofis ortamına geçmeyi çok erken bulma oranı kadınlar arasında yüzde 31'e yükseliyor. Çalışanların yüzde 47’si toplu ulaşımı kullanmanın erken olduğu düşüncesinde.
Araştırmanın sonucuna ilişkin bianet'e değerlendirmede bulunan Curiocity Operasyon Yöneticisi Murat Kocaman, "Kısaca herkes temkinli olmakla beraber; normal hayata geçmek istiyor. Çünkü herkesin rezervleri tükendi. Fakat kaygılar da çok fazla" dedi. (RT)