Iğdır Cumhuriyet İlköğretim Okulu, öğrencilerine "Ermenilerin Türkleri katletmesinin" belgeseli yaptırdı .
Cumhuriyet İlköğretim Okulu Tiyatro Kulübü öğrencilerinin hazırladığı "Emre'nin Günlüğünden Siz mi, Biz mi?" adlı belgesel, 16 Nisan'da düzenlenecek geleneksel kültür ve sanat etkinlikleri programı kapsamında sunulacak.
Türkçe öğretmeni Fatih Kartal, öğrencilerdeki tarih bilincini artırmak için belgeseli hazırladıklarını belirtiyor.
Sunumun ardından belgesel CD'lerinin Iğdır'daki kurum ve kuruluşlara dağıtılacak. 600 YTL'ye mal olan belgesel iş adamlarının desteği ile çekilmiş.
Çocuk Haklarını Tanıtma, Yaygınlaştırma, Uygulama ve Uygulamaları İzleme Derneği (Gündem Çocuk), bu olayda, yetişkinlerce sağlanan katılım olanağının çocuğun gelişimine hizmet etmekten çok, onu büyüklerin görüşlerini ifade edecek bir araca dönüştürüldüğünü ifade etti.
"Çocuklar kendi iradeleri dahilindeki kararlara katılmalı"
Çocuklara yaptırılan belgeseli Gündem Çocuk, bianet için yorumladı:
Gündem Çocuk, çocukların yalnızca kendi görüşlerini ifade etmeye yönlendirilmelerinin, kendi iradeleri dahilindeki kararlara katılmalarının ve onlara bu kararları etkileme olanağı tanınmasının önemini vurguladı.
Aksi halde çocukların sağlıklarının ve varlıklarının çeşitli açılardan olumsuz etkilenebileceğini belirten Gündem Çocuk, "çocuklara ne yapmaları ve nasıl yapmaları gerektiği dayatılmamalıdır. Bunun yerine her türlü bilgiye ulaşabilecekleri olanaklar sağlanmalıdır" dedi.
"Çalışmanın amacı nedir?"
Bu anlamda bu çalışmanın nasıl başladığı ve süreci dikkatlice irdelenmesi gerektiğini belirten Gündem Çocuk şu soruları sordu:
* Bu konuyu çocuklar mı çalışmak istemişlerdir yoksa çalışma öğretmenleri tarafından doğrudan bir taleple mi şekillendirilmiştir?
* Çalışmanın amacı nedir? Bu amaç BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 29. Maddesi'nde belirtilen eğitimin temel ilkeleri ile özellikle de, "Çocuğun, anlayışı, barış, hoşgörü, cinsler arası eşitlik ve ister etnik, ister ulusal, ister dini gruplardan, isterse yerli halktan olsun, tüm insanlar arasında dostluk ruhuyla, özgür bir toplumda, yaşantıyı, sorumlulukla üstlenecek şekilde hazırlanması" ilkesi ile uyumlu mudur?
* Bu çalışma sürecinde konu edilen olayla ve karşılaştıkları durumları tarafsızca değerlendirebilmeleri için neler yapılmıştır?
* İki tarafı olan bu çok tartışmalı konuda çocuklar sadece tek bir tarafı temsil eden kişilerle mi görüştüler? Bu kişileri kim belirlemiştir?
"Hiçbir yetişkin kendi çıkarları için çocukları kullanamaz"
Gündem Çocuk "bu tür çalışmaların, çocukların toplumsal kutuplaşma ve şiddet zemininin nesnesi haline getirme amacının göstergesidir" dedi ve bunun Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme'nin 'hiçbir yetişkin kendi çıkarları için çocukları kullanamaz' diyen 36. maddesinin de ihlali olduğunu ifade etti.
Gündem Çocuk sakıncalı diğer durumları da şöyle sıraladı:
* Bir siyasi partinin mitingine çocukların okullardan taşınarak katılımlarının sağlanması,
* Protesto gösterilerinde çocukların ön saflara sürülmesi
* Polis gününde çocuklara polis kıyafeti giydirilip ellerine oyuncak silah verilmesi
Gündem Çocuk'a göre, bu haberi yapan yayın organının da habere çocuklar açısından eleştirel yaklaşması gerekiyor ancak ne yazık ki "sıradan" ve "olağan" bir haber gibi yayımlayarak bu çalışmayı olumluyor.(NZ/AÖ)