Toplumsal Tarih'in 321. sayısı hem matbu hem e-dergi olarak çıktı.
Toplumsal Tarih'in Eylül sayısında iki dosya konusu yer alıyor. İlk dosya, Osmanlı'da içki ve eğlence kültürü üzerine üç makaleden oluşuyor. İhsan Erdinçli'nin makalesi, 16. yüzyıldan itibaren türleri, işlevleri ve sayıları artan meyhanelerin Osmanlı'da eğlence kültürünün önemli bir parçası haline geldiğini gösteriyor. Derviş Koyuncu ise makalesinde Klasik dönemden Tanzimat'a kadar alkollü içeceklerin vergilendirilme politikasını değerlendiriyor. Sada Payır'ın makalesi de Osmanlı'nın son döneminin en büyük eğlencelerinden olan Tatavla Karnavalı'nın toplumsal ve siyasal anlamı üzerinde duruyor.
İkinci dosya ise tarih eğitiminin toplumsal barışa hizmet edecek bir anlayışla yürütülmesi, gençlerin farklı tarih perspektifleriyle tanışmaları ve eleştirel analiz ve yorum yeteneklerini geliştirebilecekleri ortamların oluşturulması bakımından örnek teşkil edebilecek bir
projenin sonuçlarını paylaşıyor. Zeynep Adıgüzel, Nalan Balcı, Fırat Güllü ve Erol Köroğlu'nun hazırladığı dosya sunumlardan yapılan bir seçkiyi ve projenin öğrenci ve öğretmenlere katkısıyla ilgili genel değerlendirmeleri içeriyor.
Dosyalar dışında sayfalarda yer alan diğer yazılar şöyle: B. Edem Polat'tan "Evvel Zamanda Kırklareli'nde Yahudi Bir Kadın Olmak: Anımsamak, Anlatmak" ve Grazia Semeraro'dan "Bir Phrygia Kenti: Hierapolis." Cumhuriyet Dönemi Tarihi bölümünde, H. Cenk Çelik'in hazırladığı "İkinci Dünya Savaşı'nda Türkiye'nin Trakya'yı Savunma Tasarıları: İngiliz Raporlarında Çakmak ve Çatalca Hatları" adlı yazısını bulabilirsiniz. Emel Seyhan ise hazırladığı "Osmanlı Basınında Yüz Yıl Önce Bu Ay" yazısında Eylül 1920'de yayınlanmış haberlerden bir derleme sunuyor.
(AÖ)