Dünyanın toplumsal ve siyasal mücadele tarihinin en önemli dönüm noktalarından Paris Komününün 150. yıl dönümü.
Toplumsal Tarih dergisi de yeni sayısında, başta Fransa olmak üzere tüm dünyada tekrar tartışılan Paris Komününü kapağına taşıdı. Taner Timur komünü ve tarihsel kıymetini anlattı.
Dergide ayrıca şu yazıları bulmak mümkün:
- Selim Rumi Civralı, yazısında Amerikan futbolu ve beyzbolun Amerikan ideolojisinin oluşumunda oynadığı rolü geleneğin icadı perspektifiyle tahlil etti.
- Esra Karadağ, 19. yy'da Pera'da yaşanan dönüşümü Bon Marche mağazası üzerinden tasvir ediyor.
- Bu ay yüzüncü yılı olan Milli Maarif Kongresi'nin eğitim tarihi açısından anlamını Ahmet Şimşek aktarıyor.
- Damla Demirözü, Yunan ve Türk ulusal anlatıları arasında yaşamak zorunda kalan Herkül Millas'ın Yunancadan Türkçeye yaptığı çevirileri, yazarın yaşam öyküsüyle birlikte anlattı.
- Bilal Nergiz, kırklı yılların İstanbul'unda Kürt üniversite öğrencilerini bir araya getiren Dicle Talebe Yurdu'nun kimlik inşası açısından nasıl bir işlev gördüğünün tahlilini yaptı.
- Ömer Obuz erken Cumhuriyet döneminde evlilik öncesindeki geleneksel görücülük müessesine koşut gelişen evlilik ilanlarına odaklanıyor.
- Göktuğ İpek, 1944'te Ayvalık'ta meydana gelen depremin yarattığı yıkımı ve sonrasında yaşananların hikayesini aktarıyor.
- Derya Gürses Tarbuck'un editörlüğünde "Bilim Tarihi Güncesi" dizisi devam ediyor.
- Murat Çizakça geçen aylarda hayatını kaybeden Mehmet Genç'in Osmanlı İktisat Tarihi açısından değerini bir kez daha hatırlatıyor.
Toplumsal Tarih'e e-dergi olarak da Google Play ve Kobo platformları üzerinden ulaşılabilir.
(AÖ)