İsmail Beşikçi Vakfı tarafından yayınlanan Kürt Tarihi dergisi, 34. Sayısında “68 Hareketi ve Kürtler” konulu bir dosyayı kapağa taşıdı. 68 Hareketinin 50. yıldönümü dolayısı ile, bu Hareketin Kürt toplumuna nasıl yansıdığını, Kürt toplumunun bu hareketten nasıl etkilendiğini irdeleyen yazı ve röportajlar yer alıyor dosyada.
Tuncay Şur’un editörlüğünü yaptığı dosyada, Bural Bilgehan Özpek’in “68 Hareketi Irak Kürdistanı’na Niçin Temas Etmedi?”, Tuncay Şur’un “Kürtlerin 68’i” Ya Da 68 İçinde Kürtler”, yine Tuncay Şur’un Hamit Bozarslan ile konu hakkında yaptığı röportaj ve Azat Zana Gündoğan’ın “Doğulular, 68’liler” yazıları var.
Dosya konusu dışında dergi sayfalarını Murad Celalî’nin “Şemseddin Sâmi’nin Kâmûsu’l A’lam’ında Kürtler ya da Kürt Alimlere Yönelik Eleştirisi”, Rohat Alakom’un “Parsekên Ne Misilman Kurdan Didin Ber Topan” (Müslüman Olmayan Dilenciler Kürtleri Topa Tutuyor)”, Murat Issı’nın “Di Serdema Dewleta Osmanî De Rojnamegeriya Diyarbekirê – II (Osmanlılar Dönemi Diyarbakırı’nda Gazetecilik – II) yazılarına ayırmış.
Ayrıca Nurullah Alkaç’ın Hakkari Şenbo Mirliği ile ilgili Yaşar Kaplan ile yaptığı söyleşi de derginin diğer bir yazısı.
Toplumsal Tarih 300. sayısını yayımladı
Ocak 1994 yılından bu yana her ay düzenli olarak yayınlanan Toplumsal Tarih dergisi, Aralık 2018 tarihli sayısı ile 300. sayıya ulaşmış oldu. "İlk sayısından itibaren sıkıcı, menkibelere ve biz-onlar karşıtlıklarına dayalı ve siyasal tarih ağırlıklı tarih anlayışı ve yazıcılığı karşısında önyargıları kıran, çok disiplinli ve tarihyazımındaki yeni yaklaşımlara açık sosyal tarih çalışmalarının hem sayıca çoğalmasını hem de nitelik olarak yükselmesini amaçlayan" anlayışı ile günümüze kadar çok çeşitli dosyalar ve makaleler yayınlayan Toplumsal Tarih dergisi, 300. sayısı dolayısıyla bir seçki hazırlayarak yayınlamış.
Seçkide, dergiye katkıda bulunan isimlerin, çeşitli dönemlerde yayımlanmış yazıları yer alıyor. Selim Tezcan'ın hazırlıdığı "Osmanlı'da Gayrimüslim Basından II. Meşrutiyet Dönemi Filistin'de Arap Basını ve Filastin Gazetesi", Fatmagül Berktay'ın "Anatanrıça Kültünün Rahibeleri Tapınak Fahişeleri", Mete Tunçay'ın "Türkiye Solu'nun 1920 Güzünde M. Kemal Paşa'ya ve Milli Mücadeleye Bakışı", Tanıl Bora'nın "Türk Milliyetçiliği ve Azınlıklar, Azlıklar, Ezalliyetler, Sığıntılar..." gibi yazıları bu seçkiden sadece bir kaç örnek. (FD)