Toplumsal Tarih dergisinin 337. sayısında, Adana'nın işgalden kurtuluşunun 100. yılına istinaden Mehmet Ö. Alkan ve Suavi Aydın'ın editörlüğünde "Adana'nın kurtuluşu 5 Ocak 1922" dosyası yer alıyor.
Dergide bu ay şu yazılar yer alıyor:
- Murat Erdoğan ile söyleşide Türkiye'den Almanya'ya işçi göçünün 60. yılının genel bir değerlendirmesi.
- Janet Barış, Türkiye'den Almanya'ya giden işçilerin yaşadıklarının Türk sinemasına yansımasını, son elli senede öne çıkan bazı filmler üstünden analiz ediyor.
- Fatih Sansar ve Ahmet Karataş makalelerinde Fransa ile imzalanan Ankara Antlaşması gereğince 5 Ocak 1922 günü Türk askerinin Adana'ya girişini, yapılan kutlamalar ile şehirdeki ve yurttaki yankılarını anlatıyor.
- Aslı Çomu, yazısında Ahmet Remzi Bey tarafından işgalin getirdiği zorluklar içerisinde kurulan Yeni Adana gazetesinin neşriyatını, yerel direniş açısından işlevini tahlil ediyor.
- Erdem Çanak ise 1933'te kurulan ve 1951'e kadar faal olan Adana Halkevi'nin her sene 5 Ocak'ta yapılan kurtuluş bayramına aktif katılımını, hangi etkinliklerin yapıldığını ve bunun şehrin toplumsal-siyasi hayatına nasıl etki ettiğini aktarıyor.
- Mehmet Ö. Alkan'ın derlediği arşiv belgelerinde Adana'nın kurtuluşunun hikayesini birincil kaynaklardan aktarıyor.
- Nazan Maksudyan I. Cihan Harbi sürerken Almanya'ya meslek eğitimi almak üzere gönderilen yetimlerden iki kardeşin hayatlarına aile tarihi, mikrotarih ve görsel tarih perspektiflerinden bakıyor.
- Melih Güneş, Nazım Hikmet'in gözden geçirilmesi gereken eksik külliyatını ve edebi mirasını tartıştığı makalesinde ünlü şairin Türkiye'de daha önce hiç yayınlanmamış bir şiirini de paylaşıyor.
Toplumsal Tarih'e e-dergi olarak da Google Play ve Kobo platformları üzerinden ulaşılabilir.
(AÖ)