İstanbul Bienali ile eş zamanlı olarak süregelecek İrfan Önürmen sergisi, toplumdaki "panik" duygusunu tetikleyen güncel konuları ele alıyor.
"Panik" duygusunu arttırıcı birçok etmen
Sergi de domuz gribi, işten atılmak, geç kalmak, yalnızlıktan korkmak, yeni bir şeye başlamak, terk edilmek, iş görüşmesi gibi olayların sonucunda oluşan "panik" günümüz insanımızın özelliklerini yansıtıyor. Aslında panik ortamının zaman zaman bilinçli yaratıldığına dikkat çekilip, çağdaş yaşam, kentleşme ve gelişen teknolojilerin bireydeki panik psikolojisinin oluşmasına sebep olduğu görülüyor.
Önürmen, sergisindeki yaptığı işlerde vurguladığı "panik" duygusuna sebep olan düzensiz kentleşme, aşırı trafik, yalnızlaşma, tüketim zorunluluğu, sıkışık mekanlar, cinsel baskılar, terör tehdidi, savaş gibi insanın doğal yapısını bozucu unsurları vurguluyor.
"Panik" isimli sergide; dergi, gazete ve tv görselleri üzerinden insanı, toplumu izleyip, arşivini yapan ve sergisinde medyayı gazete ile somutlaştırarak malzeme olarak kullanıyor.
Çalışmalarda "gazete kağıtları ve gelinlik tülü"
Çalışmalarını İstanbul'da sürdüren Önürmen; 90'ların sonlarından itibaren boya resminin yanı sıra gazete kağıtlarını kullanarak duvar kabartmaları ve heykeller, "Gelinlik Tülünü" kullanarak Pentül, Skülptül olarak isimlendirdiği işler yapamaya başlamıştır. "Panik", Önürmen'nin yaşamında önemli bir yere sahip Arşiv adını verdiği bu serilerinin en sonuncusu.
Sergi 31 Ekim'e kadar Pi Artworks Tophane Galeri 1 ve 2'de Pazar hariç her gün 10:30-19:30 saatleri arasında gezilebilir. (ÇA/EZÖ)
* Galeri 1:Boğazkesen cad. No:76/A, Galeri 2: Boğazkesen cad. Kadirler Yokuşu 69/1 Tophane-Beyoğlu/ İstanbul