Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi öncülüğünde düzenlenen Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Satın Alma Zirvesi girişimci kadınları ve uluslararası kuruluşları İstanbul’da bir araya getirdi.
Bugün (21 Ekim Cuma) Maslak’ta düzenlenen zirvede, kadın tedarikçilerin tedarik ağlarında daha fazla yer almasını sağlayarak kadınların ekonomik olarak güçlenmesi destekleniyor.
Zirve kapsamında gerçekleşen oturumlar ile girişimci kadınların tedarik zincirlerine dahil olmada yaşadığı zorluklar ve çözüm önerileri tartışıldı. Zirveye katılan firmalar girişimci kadınları destekleme kapsamında yürüttükleri projeleri sundu. Girişimci kadınların tedarik zincirlerine girebilmesi için atılacak adımlar belirlendi.
Türkiye’de toplumsal cinsiyete duyarlı satın alma uygulamalarının özel sektör ve kamu nezninde artırılması hedefleniyor. Zirve, katılımcıların birbirlerini tanımalarının önünü açıyor. Çözüm önerileri getirmeleri için uygun bir ortam sundu.
Zirve, BM Kadın Birimi Türkiye Ülke Direktörü Asya Varbanova, Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Emine Erdem, Global Compact Network Türkiye Yönetim Kurulu üyesi Dilek Cesur ve İsveç İstanbul Başkonsolosu Peter Ericson’un katılımıyla gerçekleşti. Asya Varbanova, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) Türkiye Ülke Direktörü açılış konuşmasında şöyle konuştu:
“İlkini gerçekleştirdiğimiz Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Satın Alma Zirvesi aracılığıyla, küresel olarak dikkat çeken bir konuya odaklanıyoruz. Girişimci kadınların, özel sektör ve kamu sektörünün toplumsal cinsiyete duyarlı işletmelere yönelik ortak çabaların hızlandırılması için alan sağlıyoruz.”
Toplumsal Cinsiyete duyarlı satın alma nedir?
Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Satın Alma, şirketlerin ve kamunun hizmet alımı yaparken toplumsal cinsiyeti gözeterek kadınların eşit katılımını sağlıyor. Bu sayede, yapılan hizmet alımları hem kadınların ekonomik güçlenmesine destek olunuyor. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında da rol oynuyor.
Sadece kamu alımlarının bile küresel Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYİH) yüzde 12'sini oluşturduğu düşünüldüğünde, satın alma kararlarının ekonomik etkisinin büyüklüğü daha iyi anlaşılabilir.
Türkiye'nin GSYİH'sının yaklaşık 6 katı olan bu rakam, dünyadaki tedarik zincirlerinden kadın girişimcilerin pay alabilmesinin önemini ortaya koyuyor.
Günümüzde dünya çapında şirketlerin üçte birine kadınların sahip olmasına rağmen büyük şirket satın alma bütçelerinin sadece yüzde 1’i girişimci kadınlara ulaşıyor. Girişimci kadınların toplumsal cinsiyete duyarlı satın alma ile desteklenmesi ise kalkınmayı ve eşitliği güçlendirirken, daha kapsayıcı ve sürdürülebilir bir ekonomi modeli sunuyor. (MT/EMK)