Kültür ve Siyasette Feminist Yaklaşımlar, yeni seminer serisi “Toplumsal Cinsiyet Karşıtlığı ve Feminist Mücadele Deneyimleri”ni duyurdu.
Serinin ilk seminerini Joan Wallach Scott verecek. 27 Nisan Perşembe günü 19:30’da dijital ortamda gerçekleşecek seminerin başlığı “Toplumsal Cinsiyet Karşıtı Tepki”.
Joan Wallach Scott “Toplumsal Cinsiyet Karşıtı Tepki” başlıklı konuşmasında toplumsal cinsiyete ve cinselliğe dair eğitimin neden tüm dünyada otoriter politikacılar için bu kadar önemli bir konu haline geldiğini sorgulayacak. Toplumsal cinsiyet karşıtı tepkinin ideolojik temeli nedir? Bu tepkinin hem psişik hem de siyasi çekiciliği nedir? sorularına yanıt arayacak. Konuşma üç bölümden oluşacak.
Birinci bölümde, toplumsal cinsiyet çalışmalarına yönelik saldırıyı, kamu yükseköğretimini araçsal amaçlara (mesleki eğitim, ekonomik kalkınma, teknik yenilik) yöneltmeye ve bir zamanlar (en azından bir ideal olarak) misyonunun merkezinde yer alan eleştirel bilgi üretiminden uzaklaştırmaya yönelik daha kapsamlı bir çaba bağlamında inceleyecek. İkinci bölümde, tepkinin ideolojik temellerini, özellikle de toplumsal ve siyasi örgütlenmenin "doğal" temeli olarak ataerkil çekirde aileyi öne çıkarmasını tartışacak.
Üçüncü bölümde ise toplumsal cinsiyetin değişebilirliğine ve sabitlenemezliğine ilişkin feminist anlayışların, otoriter yöneticilerin seçmenlerini harekete geçirmede kilit bir bileşen haline gelen Tanrı, Doğa ya da bazen sadece ‘sağduyu’ adına yapılan erkeklik savunularını nasıl tehdit ettiğini ele alacak.
Joan Wallach Scott hakkında
1962’de Brandeis’tan mezun olduktan sonra doktora derecesini 1969’da Wisconsin-Madison Üniversitesi’nden aldı.
Fransa tarihi üzerine çalıştı, kariyeri boyunca birçok seçkin üniversitenin akademik kadrosunda gorev yapmış, bu süre boyunca da deneyimini ve birikimini birçok genç tarihçiye aktardı Brown Üniversitesi’ndeki Pembroke Kadın Eğitim ve Araştırma Merkezi’nin de kurucusu .
1985’den bu yana Princeton Üniversitesi’nde İleri Araştırmalar Enstitüsü’nde Harold F. Linder Profesörü olarak görev yapıyor.
Çığır açan çalışmaları tarihsel veri, tarihsel deneyim ve tarih yazımında anlatının rolü gibi meseleler de dahil olmak üzere geleneksel tarihçiliğin temellerine meydan okudu.
Çalışmaları genel olarak tarih disiplini bağlamında farklılık sorunsalı ve bu kavramın toplumsal ve siyasal hayatta kullanılma, ifade edilme, uygulanma, meşrulaştırılma ve dönüşüm biçimleri üzerine odaklandı.
Yakın dönem çalışmaları toplumsal cinsiyet ve demokratik siyaset arasındaki çatışmalı ilişkiyi merkeze almıştır. Gender and the Politics of History (1988), Only Paradoxes to Offer: French Feminists and the Rights of Man (1996), Parité: Sexual Equality and the Crisis of French Universalism (2005), The Politics of the Veil (2007) Örtünmenin Siyaseti (Boğaziçi Üniveristesi Yayınevi, 2012 ) ve The Fantasy of Feminist History (2011) önemli çalışmaları arasındadır.
(EMK)