Sabancı Vakfı, İçişleri Bakanlığı ve Türkiye'deki tüm Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşlarının dört yıl boyunca birlikte yürüttüğü "Kadınların ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi" Ortak Programı (BMOP) sona erdi. Programın sonuçları, geçtiğimiz hafta Ankara'da açıklandı.
"Kadın erkek eşitliği" konusunu yerele taşıyıp yerel çözümleri öne çıkartmayı hedefleyen ve altı ilde yürütülen program kapsamında, yaklaşık 300 bin kişiye ulaşıldı.
"En İyi Hak Eksenli Program"lardan biri
Sabancı Üniversitesi, 10 ülkenin büyükelçilikleri, İzmir, Kars, Nevşehir, Şanlıurfa, Trabzon, Van illerinin yerel yönetimleri ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliğiyle 2006'dan bu yana sürdürülen programın temel amacı, Türkiye'de toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırmaktı.
Program kapsamında, üç ana faaliyet yürütüldü: "Yerel Eşitlik Eylem Planları ve Yerel Katılım Çalışmaları", "Sabancı Vakfı Hibe Programı" ve "Mor Sertifika Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eğitim Programı".
BMOP, 2009 yılında Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) tarafından dünyada "En İyi Hak Eksenli Program"lardan biri olarak seçildi.
"Eşitlik yol haritaları"
Programın uygulandığı illerin "eşitlik yol haritası" sayılan Yerel Eşitlik Eylem Planları, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliğiyle hazırlandı; Nevşehir, Trabzon, İzmir ve Van İl Genel Meclisi ile belediye meclisleri tarafından onaylandı. Planlar, bu illerde kadın erkek eşitliğini gerçekleştirmeyi, toplumsal cinsiyet eşitliği yaklaşımını yerel yönetim anlayışına yerleştirmeyi amaçlıyordu. Eylem Planları, kadınların, yerel karar alma süreçlerine ve karar mekanizmalarına katılımını arttırıcı, yaşam koşullarını iyileştirici stratejiler ve bu stratejilerin uygulanmasını sağlayacak yerel hizmet modellerini içeriyordu.
Sabancı Vakfı, 34 yerel projeye hibe verdi
Sabancı Vakfı, 2 milyon 800 bin dolara varan ortak program bütçesinin 1 milyon 600 bin dolarını karşıladı; 34 yerel projeye hibe verdi. Sabancı Üniversitesi ise Mor Sertifika Programı ile bin 313 lise öğretmenine toplumsal cinsiyet hakkında eğitim verdi. Programa ayrıca Almanya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İsveç, İsviçre, Kanada ve Norveç büyükelçilikleri de maddi destek verdi.
"Yeni hibe programları yolda"
Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, altı ilin eylem planları kapsamında gerçekleştirilecek projeleri desteklemek amacıyla yeni hibe programları geliştirmeyi ve Mor Sertifika Programı'nı sürdürmeyi planladıklarını söyledi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, "Yerel Eşitlik Eylem Planları"nın yaygınlaşması için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Türkiye Temsilcisi Peer Sieben de "Eylem Planlarının belediye ve valiliklerce benimsenmesi, bu programın en büyük başarısıdır. Diğer önemli bir başarı ise belediyeler ve valiliklerde eşitlik kurullarının oluşturulmasıdır" dedi. (BB)