Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Ayla Akat Ata, çözüm süreciyle ilgili Meclis’te süren “Çerçeve Yasa” görüşmelerinde yaptığı konuşmada, toplumsal barışın, müzakerelerin gerçekleşmesi yoluyla sağlanacağını ifade etti.
Akat Ata, “Toplumsal Barış ve Müzakere Bakanlığı” kurulmasını önerdi.
Yasanın Meclis Genel Kurulu’ndaki ikinci gün görüşmelerinde söz alan Akat Ata, üçüncü maddede geçen “ilgili çalışmaların koordinasyonu ve sekretarya hizmetlerinin, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı tarafından yürütülmesi” ifadesine karşı çıktı.
Geçmişte de, Kürt sorunuyla ilgili “Terörle Mücadele” adı altında Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı’nın görevlendirildiğini hatırlatan Ata şöyle devam etti:
“Zaten biz bugüne kadar yaşadığımız tüm eziyeti hatta inkâr ve imhanın başlangıcını cumhuriyet tarihi boyunca bu nedenle yaşadık.”
Ayla Akat Ata, ilgili yasa maddesinin yerine barış sürecinin tesisi ve yapılacak çalışmaların koordinasyonu ve yürütmesini gerçekleştirmek üzere “Toplumsal Barış ve Müzakere Bakanlığı” kurulmasını önerdiklerini söyledi.
Terörle Mücadele Kanunu
Müzakerelerin gerçekleşmesi yoluyla toplumsal bir barışın sağlanacağının altını çizen Ata, bu nedenle ilgili bir bakanlığın kurulmasına ihtiyaç bulunduğuna vurgu yaptı.
“Çünkü sorun ortadayken, sorunu açığa çıkaran nedenler ortadayken bu nedenlerin üzerine gitmeden, sadece var olan, görünen boyutunu törpülemenin bir anlam ifade etmediğini değerlendiriyoruz” şeklinde sözlerini sürdüren Ata, “Terörle Mücadele Kanunu’nun değiştirilmesi gerektiğine de işaret etti.
“Terörle Mücadele Kanunu'nu kaldırmadan ve mevzuatta tarama yapılıp ilgili maddeleri değiştirmeden, yeniden düzenlemeden atacağınız her adım, gidip gelip buraya takılıyor ve açığa çıkan cümleler, söylenen cümleler, kullanılan kavramlar var ki bugüne kadar toplumun her kesiminde derin yaralar açmış durumda” diye konuştu.
Sürece tüm kesimlerin dahil edilmesi ve hiçbir kesimin dışında kalmamasının önemine değinen Ata, Meclis dışındakilerin de sözünü söyleyebileceği mekanizmaların oluşturulması, özellikle de kadınların barış sürecine taraf olabilecekleri mekanizmaların da hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Uluslararası aracı
Konuyla ilgili Hükümet adına açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, süreci Türkiye'nin kendisinin yürüttüğünü vurguladı.
“Uluslararası bir aracı yok. Kendimiz direk görüşüyoruz, yöntemimiz bu. Uluslararası bir mekanizmayı bu çalışmalarda devreye koymadık, koymayacağız.”
Görüşmelerde tasarının "amaç ve kapsam" başlıklı birinci maddesi ile "uygulama, izleme ve koordinasyon" başlıklı ikinci maddeleri yapılan oylamada kabul edildi. (AS)