Kürt meselesi ve Türkiye'deki diğer yakıcı meseleler üzerindeki söz söyleme tekelini sorgulama ve halihazırdaki resmi akademik ve entelektüel sınırları zorlama amacıyla yola çıkan Toplum ve Kuram: Lêkolîn û Xebatên Kurdî dergisinin dördüncü sayısı çıktı.
Kapak konusu "Toplumsal Mücadele ve Politik Şiddet Hattında Kürt Hareketi" olan dergi, Kürt meselesi ile Kürt hareketinin ilişkisini akademik bir bağlama oturtmayı hedefliyor.
Dergi, mevcut çabaların çoğunun Kürt hareketinin "neden" ortaya çıktığını ve milyonlarca insanı "nasıl" mobilize edebildiğine dair analitik sorular sormaktan ısrarla geri durduğuna dikkat çekiyor .
Bu sayıdaki dosyayla birlikte 1990'larda yaşanan çatışmaların sadece sonuçlarına odaklanan çalışmalar yerine, hareketin yarattığı siyasi ve toplumsal dönüşümlerin yok sayılması sorgulanıyor ve dönemi anlamaya yönelik dinamik bir "nedensellik" çerçevesi öneriliyor.
Dosya kapsamında aralarında Ahmet Hamdi Akkaya ve Joost Jongerden, Cengiz Güneş, Kariane Westrheim'in makaleleri ve Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) milletvekilleriyle yapılan görüşmeler bulunan toplam dokuz yazı yer alıyor.
Dosya dışında ise dergide Türkçe olarak Kürdistan Ayaklanması, Diyarbakır'da İktisadi Mücadele ve Aktörlere Bir Bakış, Kürt İllerinde Emek Piyasası konuları ele alınıyor.
Dergide ayrıca Gilî û Gazin: Taktikêk Ji Bo Bê Qawetan, Li Ser 'Ziman' ê Wittgenstein (2), Qonaq Bi Qonaq Dirûvgirtina Kûrmancî a Vegotinê başlıklı yazılara yer veriliyor. (EÇ)
* Derginin bu sayıda ele aldığı dosyaya dair "Algıdan Gerçeğe: Özgürlük Arayışında Kürtler " yazısını okumak için tıklayın.