Ne yasaların ne de TRT'nin iç genelgelerinin böyle bir durumda, kadın spikerlere nasıl davranması gerektiğini önermediğini söylediler.
Bu durum karşısında açıklama yapmaktan dolayı üzüntü duyan spikerler, kamu çalışanı olarak başlarına ne geleceğini de bilmiyorlar:
"Kamu sektöründe böylesi bir davranışa gösterilebilecek tepki biçimi yasayla ya da iç genelgelerle belirlenmemiştir. Çünkü böyle bir davranış biçimi öngörülmemiştir.
Bir genel müdürün, salt fiziksel görünümlerinden dolayı kurumunun gerek nitelik gerek nicelik olarak önemli bir kesimine, yolsuzluk, suiistimal, görevi kötüye kullanma ve bunun gibi yüz kızartıcı bir suç olmaksızın topyekün hakaret etmesinin bir ilk olduğu, açıklamada yer aldı.
Kadın spikerler sözlerinde "Dünyada da olabileceğini düşünmüyoruz. Böylesi bir içtihattan yoksun olduğumuz için hakarete uğramış kesim olarak ne yapabileceğimizi de kesin olarak bilemiyoruz" diyerek erk karşısındaki çaresizliklerine göndermede bulundular.
TRT Genel Müdürü Şenol Demiröz'ün "Hepsinin videolarını çektirdim. Hani radyo spikerleri filan arasında sunucu bulalım istedim. Tipleri nasıl görmek istedim. Seyrettirsem korku filmi sanırsınız. Öyle çirkin tipler var" açıklaması karşısında sorumlu davranmanın kendilerine düştüğü, spikerlerin ortak düşüncesi.
TRT spikerleri, bir genel müdür karşısında, ilk kez böylesine örgütlendikleri, bu üzücü olayın yinelenmemesi içinde gerekli olduğu düşüncesindeler.
"Bizler mesleğimizin çok boyutlu olduğunun, asıl işlevinin televizyon söz konusu iken bile görsel takdir toplamak olmadığını vurgulamanın gereksiz olduğunun bilincinde bir grubuz"açıklamasını yapan spikerler, estetik ve sanatın, herkesçe kabul edilebilir ölçüleri olmadığını söylediler:
İlginçtir ki, Sayın Demiröz, estetiğin ve sanatın sağlam, herkes tarafından kabul edilen ölçütler belirleyemediği, göreli bir alanda, kendi kişisel zevk düzeyi ile görsel beğeni ölçütleri koymak istemekte ve üstelik bu ölçütleri, bütün seyircilerimizin de takdir edebileceği gibi, kendi ekrana çıkardığı kişilerde aramamaktadır.
TRT Spikerleri, ses, diksiyon, görüntü, bilgi birikimi; kurumu, dinleyici, seyirci ve konuklar karşısında temsil etme yeterliliği gibi, kriterlerin spikerlerde aranan nitelikler olduğundan söz ettiler.
Kadın spikerler açıklamalarında şunları söylediler:
"Spikerlik için aranan özelliklerin bir yana bırakılıp başka değerlerin öne çıkarılmasından ciddi kaygı duymaktayız. Bu konuşmadan duyduğumuz rahatsızlığın kendilerine ulaşması üzerine, Sayın Demiröz'ün "birbirini geçmişten tanıyan iki insanın sohbeti"nde "çirkin" sözcüğünü kullanmadığını ama "korku filmi gibi" sözlerinin kendisine ait olduğunu kabul etmesi ne bizim duymak istediğimiz bir özürdür ne de söylenen sözleri hafifletmektedir.
Bizler her biri farklı dönemlerde farklı yönetimlerce göreve alınmış, yurdun farklı köşelerinde, radyoda ya da televizyonda aynı mikrofona konuşan Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun spikerleri olarak, hepimiz Sayın Demiröz 'ün şablonlarına uymadığımız için aynaya her zamankinden daha bir güvenle bakıyor olacağız.
Şunu çok iyi biliyoruz ki, Sayın Genel Müdür, bundan 15 yıl sonra en çok bizlere layık gördüğü bu cümleleriyle anılıyor olacaktır. (AD/EK)