Mardin’in Kızıltepe ilçesindeki Katarlı Köyü’nde faili meçhul cinayetler ve gözaltında kayıplar soruşturması kapsamında 2008’de yapılan kazılarda bulunan kemiklerden iki kişinin kimliği tespit edildi.
Radikal gazetesinden Mesut Hasan Benli’nin haberine göre, kemikler, 1995’te evinden alındıktan sonra kendisinden bir daha haber çıkmayan kardeşler Şemsettin Yalçınkaya ve Nejat Yalçınkaya’ya ait.
Belediyede çalışıyorlardı
Kızıltepe Belediyesi’nde zabıta memuru olarak görev yapan Şemsettin ve Nejat Yalçınkaya, evlerine gelen sivil giyimli kişilerce, o dönem bölgede yaygın kullanılan “Toros” marka araca bindirilerek zorla götürüldü. İki kardeşten bir daha haber alınamadı.
Kızıltepe Savcılığı’nın sürdürdüğü fail meçhul cinayetler soruşturması kapsamında 2008’de “JİTEM’in ölüm merkezi” olarak kabul bilinen Katarlı Köyü’nde kazı yapıldı. Kazılarda ulaşılan insan kemikleri DNA incelemesi için İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderdi.
Adli Tıp Kurumu, kazılarda bulunan kemikler ile kan örnekleri alınan aileler arasında eşleşme yaptı. Yapılan incelemede, kemiklerin 18 yıldır kayıp olan Şemsettin ve Nejat Yalçınkaya’ya ait olduğu belirlendi. Adli Tıp raporunu savcılığa iletti.
Aynı bölge geçen hafta da kazıldı
Kızıltepe Savcılığı, 22 Nisan 2013’te de Katarlı Köyü’nde bulunan 11 metre derinlikteki bir kuyuyu kazdırmış ve insana ait olduğu belirlenen 15 kemik parçası bulunmuştu.
Benzer bir kazı çalışması ise yine Mardin’in Derik ilçesinde yapıldı. Kazı, 1995’te PKK’ye yardım ettikleri gerekçesiyle Dargeçit Jandarma Komutanlığı tarafından gözaltına alınıp kaybedilen dokuz kişinin ailelerinin başvurusuyla başladı.
Derik’te bir kayıp daha
Derik Savcılığı’nın sürdürdüğü bir başka faili meçhul cinayetler soruşturması kapsamında da 17 Şubat 2012’de Dargeçit Bağözü Köyü’nde kazı çalışması yapıldı. Toplu mezar alanı olduğu ileri sürülen köy çevresindeki kazı dört gün sürdü. Bir kuyunun içinde yanmış insan kafası ve bazı kemikler bulundu.
Bulunan kemikler Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Adli Tıp Kurumu’ndan gelen ilk raporda, bulunan kemiklerinden birinin gözaltında kaybedilen 19 yaşındaki Mehmet Emin Aslan’a ait olduğu tespit edildi.
Şüpheli: Jandarma komutanı
Kızıltepe’deki faili meçhul cinayetler soruşturmasının bir numaralı şüphelisinin o dönem Kızıltepe Jandarma Komutanlığı yapan ve halen Ergenekon davası kapsamında tutuklu olan Albay Atilla Uğur.
Uğur, 1991-1996 arasında Kızıltepe İlçe Jandarma Komutanı olarak görev yaptı. Ergenekon davası kapsamında “silahlı terör örgütü yönetmek, hukuka aykırı olarak kişisel veriler kaydetmek” gibi suçlardan iki kez ağırlaştırılmış müebbet ve 39-63 yıl hapis cezasına çarptırılması isteniyor.
Derik ilçesinde 1993-94 yılları arasında faili meçhul cinayete kurban giden 13 köylüyle ilgili de dönemin Derik Jandarma Komutanı Tuğgeneral Musa Çitil hakkında dava açılmıştı. Davanın üçüncü duruşması 29 Nisan’da görüldü.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şubesi’nin raporuna göre, Mardin’de 1993-1996 arasında 52 kişi gözaltında kaybedildi. (AS)