Her yerde sokaklara kamera yerleştirildiğini ifade eden ve Konya'da alınan bu kararı memnuniyetle karşılayan Düşünce Suçuna Karşı Girişim Sözcüsü Şanar Yurdatapan, olayın peşini bırakmayan Dilipak'ı, çağdaş yorumu nedeniyle de Konya İl İnsan Hakları Kurulu raportörü ve olumlu oy sahibi 8 üyeyi kutladı.
"Toplantıda çekim, insan hakları ihlali"
Fuar Kültür Merkezi'nde 18 Mart'ta bir konuşma yapan gazeteci Dilipak, salonu ve izleyicileri kamerayla kaydeden polisi uyardıysa da, sonuç alamadı. Gazeteci, bunun ardından, hem İl Emniyet Müdürü hem de Vali aleyhine dava açtı, bir yazı da Konya İl İnsan Hakları Kurulu'na gönderdi.
Gazeteci Dilipak, insanların iradeleri dışında görüntülerinin kaydedilmesinin bir insan hakları ihlali olduğunu, politik ve psikolojik bir baskı oluşturduğunu savunarak hem idari hem adli soruşturma açılmasını istedi.
İl İnsan Hakları Kurulu kararında "...her ne kadar Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasının 13/2 maddesi Hükümet Komiserinin toplantıları teknik kayıt araçlarıyla tespit ettirebileceği hükmünü taşıyorsa da; hür ve açık toplum düzeninin yeterince yerleşmemiş olduğu, kişilerin özel hayatının ve düşünce hayatının kontrol edilmeye çalışıldığı toplumlarda toplanma hürriyetini kullanma bakımından zaten fertlerde mevcut olan çekingenliği ve caydırıcılığı arttırıcı rol oynayacağı kaçınılmaz olduğundan, uygulamanın bu yönüyle insan hakları ihlali olduğu..." belirtiliyor.
Ayrıca, "...konferansı izlemeye gelen kişilerin çok farklı eğitim, kültür ve yaş düzeylerinde bulunabileceği, konferansa değişik amaçlarla gelebileceği, dolayısı ile izleyicilerin kimler olduğunun kamerayla tespitinin bu kişiler hakkında çok yanlış değerlendirmelere yol açabileceği" vurgulanıyor.(EÖ/EÜ)