Platform, Topbaş'ı konuyu uzmanların olduğu bir platformda tartışmaya ve başarılı bir çözüm bulmaya davet etti.
"Derme çatma değil, en az yüz yıllık ahşap, tabpulu konutlar"
Platform, Topbaş'ın "Sulukule'deki konutlar gecekondu benzeri tenekeden yapılmış derme çatma evlerdir. Bu nedenle yıkılmalarında bir sorun yoktur" sözleriyle ilgili şunları söylüyor:
"Bu doğru değil. Sulukule'de yıkılacak evler arasında en az yüz yıllık ahşap konutlar bulunuyor. Ayrıca bu yapılar yasal tapulu konutlar. Belediye başkanı tapulu konutların yıkılacağını halktan gizledi. Ayrıca kendisi de bilmektedir ki kültür mirası kavramı sosyal dokuyu, kültürü de kapsıyor.
"Ayrıca Sulukule Romanların en az bin yıllık merkezidir. Bugün mimarlık ve kültür mirası ile ilgili çevreler, yapılar dışında şehir morfolojisini (dokusunu) de dikkate almaktadır. Bu nedenle Topbaş'ın yıkım için ileri sürdüğü gerekçeler doğru değildir. Eğer İstanbul Karasurları'nın dibinde yıkılacak nitelikte bina aranıyorsa bunlar planlara aykırı yapılan yedi sekiz katlı apartman tipindeki belediye lojmanları, plansız projesiz yapılan belediye tesisleridir."
"Sulukule halkı ayrımcılığın sona ermesini, evlerinin rehabilite edilmesini istiyor"
Sulukule Platformu, Topbaş'ın "Neden mi yıkıma karşı çıkıyorlar? Sulukule'de ne istiyorlar? Böyle kalsın istiyorlar..." sözlerini de şöyle düzeltiyor:
"Sulukule halkı böyle bir şey istemiyor. Topbaş eğer Sulukule halkının ne istediğini öğrenmek istiyorsa, bunu halkla konuşsun. Sulukule halkı; 'Hortum Süleyman' uygulamalarının, ayrımcılığın artık sona ermesini ve evlerinin mahallelerinin rehabilite edilmesini istiyor.
"Eğitim, çalışma imkanlarının iyileştirilmesini, belediyenin çağdaş kentlerde olduğu gibi sosyal amaçlı bir şehircilik projesi gerçekleştirmesini istiyor. Benzerlerini üyesi olmayı arzuladığımız Avrupa Birliği ülkeleri şehirlerinde gördüğümüz, çağdaş bir şehircilik projesi amaçlıyorlar. Oysa belediye kendi yandaşlarına iş yaratmak için profesyonel niteliği olmayan, tepeden inmeci projelerde diretiyor. Sulukule halkı ise belediyelerin başarılı çözümler yaratmasını istiyor."
"Belediye'nin projesi ödeme gücü olmayan halka ayrımcılık"
Platform, "Sulukule'de surlara uyumlu binalar yapacağız" sözleri için de şunları söylüyor:
"Bu da yanlış. Belediye UNESCO kararlarını ve Türkiye Cumhuriyeti'nin taahhütlerini hiçe sayarak kapalı bir profesyonellik ortamında 'Osmanlı Mahalleleri' yaratmak istiyor. Süleymaniye semtinde yapılan taklit binalar bunun bir örneği. Bu projeleri kim hazırlıyor? Bu ideolojik yaklaşım uluslararası konvansiyonlara, çağdaş yönetim ilkelerine aykırı. Ödeme gücü olmayan halkın bölgeyi terk etmesi isteniyor, ayrımcılık yapılıyor. Ayrıca kanunlar çiğneniyor. Bu uygulama gerçekleşirse, bir skandal olarak dünya şehircilik tarihine geçecek. UNESCO da, AB de bu projeyi yeterli bulmuyor." (TK)