İstanbul Barosu avukatlarından, emekli askeri hakim Ümit Kardaş, emekli general Hurşit Tolon'la ilgili tahliye kararında hakimin yorumunun aşırıya kaçtığını düşünüyor.
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hakimliği, 7 Şubat'ta "delil yetersizliği" gerekçesiyle, yurtdışına çıkış yasağı koyarak Tolon'un tutukluluğunu kaldırmıştı. Kararın gerekçesinde Tolon'un suç örgütünde üye veya yönetici olduğuna dair kanıt bulunmadığını, Ergenekon'a atfedilen eylemlerle arasında bağ kurulamadığını yazmıştı.
Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılar, tahliye kararına itiraz ettiler.
Kardaş, "Ergenekon çok kapsamlı bir dosya. Tolon'a ilişkin epey delil olduğunu düşünüyorum. Tek bir hakimin, kısa sürede hepsini değerlendirmesi kolay değil; adeta suçun işlenip işlenmediği konusunda kanaate varması bence doğru değil" diyor.
Ayrıca, "yeterli delil bulunmaması" gibi bir yorumun da aşırı olduğunu düşünüyor.
"Bu olayda kuvvetli şüphe tutuklamaya yeter"
Kardaş'a göre, Ergenekon soruşturması gibi ağır suçların söz konusu olduğu durumlarda, tutuklama için "kuvvetli şüphe" yeterli: "Diğer gerekli koşullar, delil karartma veya kaçma ihtimali burada gerekli değil."
"Soruşturma devam ediyor, önemli olan bu"
Kardaş, Tolon'un tahliye edilmesinin yargılanmaması anlamına gelmediğini, soruşturmanın devam ettiğini ve savcıların bir iddianame hazırlayacağını anımsatıyor, "Önemli olan da budur" diyor.
Ancak Kardaş'ın hakimin kararına eleştirisi de bu noktada. "Yasaya göre tutuklamak için kuvvetli delil, dava açmak içinse yeterli delil olması gerek. Ama tek hakim, 'delil yetersizliği' diyor. Fakat bu tek bir hakimin değerlendirmesi; emsal oluşturacak bir durum değil."
"Avukatlar bilir"
Kardaş, daha önce tahliye talepleri defalarca davanın görüldüğü 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce reddedilmişken, Tolon'un avukatlarının talebi 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin nöbetçi hakimliğine götürmesinin "taktik" yönünü de saptıyor.
"Avukatlar hangi mahkemeden sonuç alabiliriz, diye davranabilirler. Hangi mahkemenin hangi günler nöbetçi olduğu bellidir,. Nöbetçi mahkemede tek hakim olması da bir etken."
Ergenekon kapsamında daha önce tahliye edilen eski Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur'un eşinin "12. Mahkeme bizdenmiş" dediği telefon kayıtları olduğunu, Zaman ve Star gazeteleri manşetten vermişti. Mukaddes Eruygur, kayıt sorulduğunda "Kocama yapılan zulüm karşısında ağzımı kapatıp oturacak değilim. Onun düşürüldüğü duruma isyan ediyorum. Bu kapsamda kızgınlığımı dile getirmiş olabilirim. Önemli olan, bu konuşmaları kimlerin kaydedip yayınladığıdır" demiş, daha sonra avukatları kaydın "montaj olduğunu" duyurmuşlardı. (TK)