Fotoğraflar: Ezgi Oğraş/bianet
Boğaziçi Üniversitesi’nin atanmış rektörü Naci İnci tarafından 21 Ekim’de görevinden uzaklaştırılan Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Tolga Sütlü, Köstebek Akademi’nin organize ettiği açık derste öğrencilerle buluştu.
Sütlü’nün “Bağışıklık Sistemini Kullanarak Kanseri Yenebilir Miyiz?” adlı dersi dün (4 Kasım) Kadıköy Edebiyat Atölyesi'nde gerçekleşti.
Sütlü’nün dersine Boğaziçi Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi’nden çok sayıda öğrenci katıldı.
TIKLAYIN-Görevinden uzaklaştırılan akademisyen Sütlü yargıya başvuracak
“Öğrencilerime destek olmayı sürdüreceğim”
İşini yapmaya her fırsatta devam edeceğini söyleyen Sütlü şöyle konuştu:
“Bu kadar insanın gelmesinden onore oldum. Bu işlere takılınca öğrencilerin eğitimi durmuyor. Tezini yazması gereken öğrencilerim var. Ben öğrencilere destek olmaya, araştırmalarımı yapmaya ve her yerde anlatmaya devam edeceğim. Bir iki haftaya da benzer bir moleküler biyoloji genetik dersi olacak. Benim işim bu, başka şeylerle uğraştıranlar utansın.”
“Haklı olduğuma dair tereddütüm yok”
Sütlü, yaşananlar kötü olsa da haklılığından dolayı moralinin bozulmadığını ifade etti ve konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Benim moralim çok iyi çünkü haklı olduğuma dair tereddütüm yok. Evet kötü bir şey yaşıyoruz ama çok fazla destek var. Belki de kötülüklerin ortaya çıkmasına sebep olmuştur bu olaylar; böyle de bakabiliriz. Böyle bir bedel ödenmesi gerekiyorsa öderim.”
Dava açacağını ve görevine geri döneceğini söyleyen Sütlü yakın zamanda işlemlere başlayacağını belirtti: “Davayı bu hafta açabiliriz, olumlu bir sonuç bekliyorum. Olumlu olmayabilir tabii ama elimizden geleni yapmak ve bunu yürütmeye devam etmek gerekir diye düşünüyorum.”
Bize her yer üniversite!
Dersi organize eden ve uzun süredir üniversite ortamına alternatif bir alan yaratan Köstebek Akademisi ekibi de akademinin biat etmeyeceğini söyleyerek akademisyenlerin susturulamayacağını ifade etti. Köstebek Akademi’nin açıklaması şöyle:
“Üniversitelerdeki bilimsel bilgi üretim süreçlerinin sermayenin ihtiyacına göre üretilmesine ve bilgi aktarım süreçlerinin hiyerarşik bir biçimde olmasına itiraz ederek Köstebek Akademisi’ni kurduk. 2017 yılında barış bildirisine imza attıklarından dolayı üniversitelerden ihraç edilen hocalarımıza alan açmak, dört duvar arasına atanmış kayyum rektör ve hocalara sıkıştırılan akademiye karşı bize her yer üniversite diyerek akademiyi parklar, evlendirme daireleri, çeşitli atölye alanları gibi bulunduğumuz her alana taşıdık.”
“Bu gittikçe otoriterleşen rejime karşı da bir tutumdu. Akademinin biat etmeyeceğini, hocalarımızı susturmaya çalışsalar da onların konuşabileceği alanlar açacağımızı gösterdik. Hocalarımız üniversitelerden uzaklaştırılsa da hakikatin ihraç edilemeyeceğini savunduk."
Köstebek Akademi Tolga Sütlü ve uzaklaştırılan bütün akademisyenlerle dayanışma devam edeceğini şöyle dile getirdi:
“KHK dönemi bitmiş olsa da son zamanlarda Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan kayyum eliyle; bilimden, özgürlükten yana muhalif hocalarımız okuldan uzaklaştırılıyor. Biz de bu süreçte asılsız iddialarla uzaklaştırılan Tolga sütlü hocamızla hem dayanışmak hem de bilimsel bilgi aktarımını toplumsallaştırmak istedik. Köstebek Akademisi’nin kapıları tüm hocalarımıza sonuna kadar açık.”
Tolga Sütlü hakkında
Türkiye 11'incisi olarak kazandığı Sabancı Üniversitesinde Moleküler Biyoloji Bilimleri ve Biyomühendislik programında burslu öğrenim gördü. Master çalışmalarını Stokholm Üniversitesi ve Karolinska Enstitüsü'nde tamamladı.
Doktora için TÜBİTAK bursuyla Karolinska Enstitüsü'nde Hücre ve Gen Tedavisi Merkezi'ne girdi. 2005-2012 arasında enstitüde çalışmalar yaparak doktorasını aldı. 2014'de mezun olduğu Sabancı Üniversitesi'ne döndü.
2019'da istifa eden Sütlü, aynı yıl Boğaziçi Üniversitesi'ne başvurdu. Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'ne kabul edildi. Sadece TÜBİTAK'dan dört ayrı araştırma fonu aldı. Özellikle kanser aşıları üzerine çalışıyor. Bölümün Covid-19 aşı çalışmaları ekibinde yer aldı.
(EO/RT)