Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ayder’i kirlettik, rezil ettik” sözlerinden bir gün sonra Ayder Yaylası’nda Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından uygulanacak Kentsel Dönüşüm Projesi için ihale yapıldı.
Karadeniz'de çevre hareketi avukatlarından Yakup Okumuşoğlu, bianet'e yaptığı açıklamada "Erdoğan çok doğru dedi, Ayder devlet eliyle rezil edildi".
Okumuşoğlu: Koruma amaçlı plan yok
Okumuşoğlu devletin çevre duyarlılığı olmayan politikalarının sadece Ayder'de değil tüm ülkede benzer sorunlar yarattığını belirtti. Ayder özelinde devletin önce bölgeyi milli park ilan ettiğini ardından turizm bölgesi ilan ettiğini ve en sonunda sit alanı ilan ederek bugünkü "rezil" duruma gelindiğini söyledi.
"İnsanları turizm bölgesi olarak ilan ettiğiniz bir bölgeye çağırıyorsanız, buraya gelmeleri için yollar yapıyorsanız, koruma amaçlı master planı hazırlamanız gerekir. Ama yok. Bu çevrenin nasıl korunacağına dair bir plan, politika yok. Plan olmayınca turizme bel bağlayan insanlar da yatak sayısını artırmanın yollarını arar. Turizm yapın demekle olmuyor ki..."
Okumuşoğlu TOKİ hamlesini ise Yeşil Yol projesiyle bir düşünülmesi gerektiğini söylüyor. İnsanların akın akın gittiği bir yerde yeşilin kalamayacağını belirten Okumuşoğlu, plansız, korumasız gidilen yerlerin "çöplük" haline geleceğini söylüyor. Karadeniz yaylalarını birbirine bağlayacak Yeşil Yol için açtıkları davaların halen sürdüğünü, durdurma kararı çıkartılmadığı için inşaatın sürdüğünü belirten Okumuşoğlu, mahkemeden üç yıldır keşif kararının çıkmasını beklediklerini belirtiyor.
"Davalar böyle uzun sürünce, geri dönülmesi zor zararlara neden oluyor" diyen Okumuşoğlu TOKİ'nin uygulayacağı kentsel dönüşüm projesinin de benzer sorunlara neden olacağını söylüyor.
Erdoğan söyledi, TOKİ devreye girdi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP genel başkanı sıfatıyla partisini genişletilmiş il divanı toplantısında yaptığı konuşmasında “özeleştiri” vermiş ve şunları söylemişti:
“Allah’ın bize verdiği Ayder bambaşka, ama biz Ayder’i kirlettik rezil ettik. Buralar üzerinde devlet olarak da özellikle duracağız ve özellikle durmak suretiyle Ayder’i bu yapılanmayla değil kentsel dönüşümle inşallah şanına yakışır bir hale getireceğiz”
Erdoğan’ın konuşmasının ardından, Ayder Yaylası’nda Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından uygulanacak Kentsel Dönüşüm Projesi için ihale yapıldığı medyada yer aldı.
Hakkında 5 ayrı koruma kararı olmasına rağmen, 158 kaçak ve ruhsata aykırı yapının yer aldığı Ayder Yaylası’nda TOKİ tarafından uygulanacak Kentsel Dönüşüm Projesi için 5 farklı yayla modeli hazırlanıyor. Uygulanacak modelde dikey yerine en fazla 2 katlı yatay yapıların yer alması öngörülüyor.
Ayder Yaylası ve yapılaşma
Rize'nin Çamlıhemşin İlçesi’nde bulunan Ayder Yaylası, 1987 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile “Turizm Merkezi” ilan edildi.
1994 yılında Milli Park, 1998 yılında ise Doğal SİT Alanı ilan edilerek koruma altına alınan Ayder, 2006 yılında da Bakanlar Kurulu Kararıyla, “Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi” ilan edildi.
1998’de Doğal SİT Alanı ilan edilen yayla için yasaya göre valilik tarafından 2 yıl içerisinde Koruma Amaçlı İmar Planı oluşturulması gerekiyordu. Ancak, aradan 19 yıl geçmesine rağmen yayla için imar planları hazırlanmadı.
Koruma planlarının uygulanması halinde yapılaşma tipi ve yoğunluğunun ancak projeler dahilinde yapılabileceği Ayder Yaylası’nda kaçak ve beton yapıların inşa edildi, yayla ve çevresinde yüzlerce kişi, kaçak yapılaşma ile SİT ve Milli Park yasalarına muhalefetten yargılandı. Çamlıhemşin Belediyesi Meclisi, Ayder Yaylası'ndaki 290 yapıdan 158'i hakkında, kaçak ve ruhsata aykırı olduğu gerekçesiyle yıkım kararı aldı.
Kaçak ve ruhsata aykırı yapıların yıkılması için Kamu İhale Kanunu’nun ilgili maddesi uyarınca hizmet alımı yoluyla açık ihaleye çıkıldı. Ancak yıkım ihalesine katılan firma olmayınca kaçak yapılar yıkılamadı.
Bu haberde Evrensel ve Hürriyet'ten yararlandık.
* Fotoğraf: Salih Yıldırım, AA