"Nevşehir Tekel Rakı Fabrikası'nın özelleştirilmesinin ardından işveren işten çıkarmalara başlamıştı. Eğer Tekel Tokat Sigara Fabrikası özelleşirse, buradaki işçilerin de benzer duruma düşme ihtimali var."
Türkiye Tütün Müskirat Gıda ve Yardımcı İşçileri Sendikası (TEKGIDA-İŞ) Tokat Şube Başkanı Suat Karlıkaya, 10 Aralık'ta 900 Tekel çalışanının özelleştirme karşıtı protestosunun başlangıç olduğunu bianet'e anlattı.
Evrensel gazetesinin haberine göre Tokat Tekel Fabrikası işçileri, özelleştirmede alıcı firma olan LAMEK yetkililerini fabrikaya sokmadı. Özelleştirmeye ilişkin ihale süreci 28 Ekim'de başlamıştı, teklifin son günüyse 25 Ocak.
"Eylemler bundan sonra da sürecek. Ankara'ya yürüyüş yapmayı düşünüyoruz. Henüz eylem planı üzerinde çalışıyoruz."
Yerli ve yabancı şirketlerin yeni sigara fabrikaları kurmalarına mevzuatta hiçbir engel olmadığını vurgulayan Karlıkaya, "Buradaki asıl amaç yabancı tütün çeşitlerini Türkiye'ye sokarak, Türkiye'deki tütüncülüğü bitirmek" dedi.
"Tekel devlete kâr getiriyor, o zaman özelleştirilmesin"
TEKGIDA-İŞ yaptığı basın açıklamasınday şu noktanın altını çizdi:
"Yabancı şirketler, Türkiye'de yapılan pek çok özelleştirmede, uygun koşullarda devlet desteğiyle aldıkları kuruluşları kısa sürede 2-3 katına satıyor. Bir diğer amaçsa 'Tekel'in pazar payını ele geçirerek' iç piyasaya tamamen yabancı sermayenin hakim olmasını sağlamak."
Tekel sigara fabrikalarının devlete yük olmanın aksine kâr getiren ve istihdam sağlayan kuruluşlar olduğunu kaydeden açıklamada, "Bu kuruluşların özelleştirilmesi ekonomiye ayrı bir katkı sağlamayacak" ifadesi de yer aldı.
"Tokat sigara fabrikası işçileri özelleştirmeye karşı her zaman olduğu gibi bugün de mücadele vermeye hazır. Bu fabrika bizlerin olduğu kadar Tokat halkı için de önemli. Bizlerin çocukları da bu fabrikalarda çalışsın istiyoruz."
İhaleye dair
Özelleştirme idaresi başkanlığının İnternet sitesindeki duyuruya göre:
- Adana, Ballıca, Bitlis, Malatya ve Tokat sigara fabrikalarıyla bu fabrikaların kullanımında bulunan taşınmazlar,
- İstanbul, Adana, Ballıca, Bitlis, Malatya ve Tokat sigara fabrikalarının envanter kayıtlarında yer alan makine ve teçhizat, yedek parça, hammadde, yarı mamul ve mamul stoklarıyla sarf malzemesi nitelikli varlıklar, işletme malzemeleri ve üretim faaliyetinde kullanılan tüketim malzemeleri, taşıtlar, demirbaşlar, diğer varlıklarla yatırım programı çerçevesinde alımı yapılmış olan makine ve teçhizat, satılacak. (GG/TK)