* Görseller: Confédération Paysanne.
Tohumun çiftçilerin elinden alınmasının hikâyesinin anlatıldığı "Tohum Hikâyeleri" kitapçığı, La Via Campesina'nın bileşenlerinden Fransalı küçük çiftçi ve köylülerinin örgütü Confédération Paysanne tarafından kaleme alındı.
Kitapçık, Tarım Ekonomisi Derneği ve Çiftçiler Sendikası'nın ortak çabasıyla ise Türkçeye kazandırıldı.
Zerrin Çelik, İpek Süer Topuzoğlu ve Tayfun Özkaya tarafından Türkçeye çevrilen kitapçıkta tarımla ilgilenen; fakat profesyonel tarım faaliyeti yürütmeyen bir kişinin tarımdaki dönüşümü deneyimleme süreci anlatılıyor.
Tarımda dönüşüm, kitapçıktaki ana karakter üzerinden verilse de tarıma dair temel kavramlar da bilimsel bir şekilde okura aktarılıyor.
Tozlaşma, çapraz tozlaşma, biyoçeşitlilik, tohum endüstrisi, tarımsal ürünlerin çeşitliliği, bitki çeşitleri hakları, GDO, gen aktarımı ve köylü tarımı gibi kavramların açıklamalarının örneklerle verildiği kitapçık 26 sayfa.
TIKLAYIN - Başka bir tarım vaadi: Agroekoloji
Önsöz'den: "Tohum tarımın başlangıcıdır. Tohumun ekilerek ürün yetiştirilmesi, insanlığın site devletlerden başlayarak uygarlığı kurmasının yolunu açmıştır. İnsanlar binlerce yıl tarım toplulukları olarak yaşamışlardır. Köylüler ve çiftçiler atalarından kalan yerel tohumları birbirleri ile değiş-tokuş yapmışlar, iki milyon dolayında çeşit geliştirerek bu genetik çeşitliliği korumuşlar, tohumla ilgili bütün bilgileri birbirlerine ve yeni kuşaklara aktarmışlardır. Bu bilgi nineleri ve dedelerinden kalan kültürel bir mirastır ve bilgeliğe dayanır. "Endüstriyel tarımın gelişimi ile başta tohum olmak üzere daha önce köylü ve çiftçilerin kendileri tarafından tarımsal süreç içinde sağlanan tarımsal girdiler şirketlerin eline geçmiş, ürünlerin pazarlanmasında da tarım ve gıda şirketleri hegemonyayı ele geçirmiştir. Ekoloji ile uyumlu bir tarım sistemi yok olmuş, çiftçi tam bir bağımlılık içine girmiştir ve bu süreç devam etmektedir. Küçük çiftçileri ve köylüleri kendilerine engel olarak gören şirketlerin amacı, küçük çiftçileri ve köylüleri kendi seçeneklerinden koparmak ve bağımsız davranabilmelerini engellemektir. "Onun için tohuma göz dikmişler, kendi denetimleri dışındaki bütün tohumları yasaklayarak, çiftçileri topraklarını bırakmaya zorlamışlar veya kendilerine bağımlı hale getirmişlerdir. Biliyorlar ki; Güney Afrikalı çiftçilerin dediği gibi çiftçiler ve köylüler için tohumunu kaybetmek, potansiyel göçmen haline gelmektir." Kitapçığı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz. |
La Via Campesina hakkında
Afrika, Asya, Avrupa ve Amerika kıtasında (Kuzey, Orta ve Güney Amerika) 88 ülkede 183 örgütü bir araya getiren, 200 milyondan fazla köylü, küçük çiftçi, topraksız, kadın, genç, yerli, göçmen, tarım ve gıda emekçisinden oluşan uluslararası bir köylü hareketi.
1993'te Mons'ta (Belçika) başlayan La Via Campesina'nın köylü mücadelesi, 1996'da Gıda Egemenliği kavramını Tlaxcala'da (Meksika) ortaya koymasıyla radikal bir vizyon öne sürdü, kadın-erkek bütün köylülerin neoliberal ticaret anlaşmalarına karşı direniş ve alternatif üretme süreçlerinde başlıca aktör olmalarını sağladı.
(TY)