Platform Sözcüsü Abdullah Aysu imzasıyla gönderdikleri mektupta çiftçi sendikaları, "Tarımsal üretim sürecinde çiftçiyi kendi ürettiği üründen tohumluğunu ayırıp kullanmaktan alıkoyarsanız, işte o zaman çiftçiyi, çiftçi olmaktan çıkarırsınız" dediler.
Tasarının çiftçiyi şirketlere bağımlı hale getireceğine dikkat çeken Aysu, "Sen ürettiğinden tohumunu ayırma ve kullanma, tohumu üretecek şirkete para ver ondan satın al" yaptırımı için yasa çıkarmak ne kadar meşru? Adalet ölçüleriyle nasıl ve ne oranda örtüşüyor" diye sordu.
Tohumu ele geçiren şirketler tarıma da gıdaya da egemen olur
Tohumculuk Yasası tasarısının şirketleri tohumun sahibi kıldığını bunun da, tarımın şirketlerin eline geçmesi anlamına geldiğini belirten çiftçiler, şöyle devam etti:
"Tohumu ele geçiren şirketler sadece tarıma değil gıdaya da egemen olur. Bunu bildiğinizi düşünüyoruz. Gıdaya bir avuç şirketin sahip olmasının doğuracağı sonuçları bilerek bu yasaya evet diyorsanız bu bizi sadece üzmüyor, korkutuyor da. Bunu bilmenizi istiyoruz.
"Dünya tohum tekelleri iki elin parmaklarını geçmiyor. Onlar kurdukları lobilerle kendi çıkarlarına hizmet edecek yasalar çıkarttırıyorlar. Çok uluslu şirketlerin lehine çıkartılan yasalar dünya ölçeğinde 3 milyarı aşkın çiftçiyi etkiliyor."
Türkiye'yi çokuluslu şirketlerin deneme tahtası yapmayın
Milletvekillerine, "Gelin güzel ülkemizi çokuluslu şirketlerin deneme tahtası yapmayın. Çiftçilerin evrensel düzeyde sahip oldukları tohumculuk ve tarım haklarına Tohumculuk Yasası'nı geri çekerek saygı gösterin" diye seslenen çiftçi sendikaları istekleri şöyle:
* Yetiştirmek istedikleri bitki çeşitlerini belirleme hakları vardır.
* İktisadi, ekolojik ve kültürel açıdan tehlike arz eden bitki çeşitlerini reddetme hakkı vardır.
* Yapmak istedikleri çiftçiliğin şekil ve istemine karar verme hakkı vardır.
* Tarımdaki yerel bilgilerini koruma ve geliştirme hakkı vardır.
* Tarım tesislerini kullanma hakkı vardır.
* Kendi ürünlerini, çeşitlerini, miktarını, niteliğini ve yetiştirme şeklini demokratik bir şekilde bireysel veya kollektif olarak seçme hakkı vardır.
* Kendi teknolojileri veya insan sağlığını ve çevreyi koruma esasına dayalı olarak kendi seçtikleri teknolojiyle çiftçilik ve yetiştiricilik yapma hakkı vardır.
* Kendi yerel çeşitlerini yetiştirme ve geliştirme hakları vardır. (KÖ)