Örgütler tohuma sahip çıkılmasını ve tasarısının meclisten geri çekilmesini istiyor.
"Genlerimizi de özelleştiriyorlar"
Bursa'da Yerel Gündem 21'de ortak açıklama yapan demokratik kitle örgütleri, kimyasal gübreleri, kimyasal ilaçları, tohumları, antibiyotikleri, hormonları, makineleri ve genetik değişime uğratılmış tohumları üreten çok uluslu şirketlerin bütün dünya tarımını kendi denetimleri altına alabilmek için Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası (DB) gibi finans kuruluşlarını kullanarak yerel hükümetlere baskı yaptığı görüşünde.
Tohumculuk Yasa tasarısında yasanın yürürlüğe girdiği tarihten önce tescil edilen, üretim izni verilen ve ticari sebze çeşit kayıt listesine alınan çeşitlerin bu yasa kapsamında kayıt altına alınmış sayılacağının hükme bağlanması öngörülüyor.
Örgütler, tasarıyla bugüne kadar Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü'ne (TAGEM) bağlı enstitüler aracılığıyla yürütülen tarımsal Araştırma Geliştirme (Ar-Ge) sonucunda,Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne (TİGEM) ait çiftliklerde tohumların üretilip üreticilere dağıtıldığı tarımsal sistemin tamamen yok edildiğini öne sürüyor.
Örgütler tasarının Tarım Yasası'nda ihlal ettiği ilkeleri şöyle sıralıyor:
* 4. Maddesinde tarım politikaları kapsamı içerisinde yer alan, 'gıda güvencesi ve güvenliğinin güçlendirilmesi' ilkesi,
* 5. Maddesi'nde yer alan tarım politikalarının 'Sürdürülebilirlik, insan sağlığı ve çevreye duyarlılık' ilkesi,
* 6. Maddesi'nde tarım politikalarının önceliği olarak belirtilen '....güvenilir gıda arzının sağlanması' ilkesi,
* 10. Madde'deki "Bakanlık, biyolojik çeşitliliğin, genetik kaynakların ve ekosistemlerin korunması ve geliştirilmesine ilişkin araştırmalar yapar veya yaptırır. Biyoteknolojik yollarla ve/veya çeşitli ıslah metotları kullanılarak elde edilen ürünlerin fikrî mülkiyet hakları kapsamında korunması, kaydı, tescili, üretimi, tüketimi, gıda olarak kullanımı, ihracatı ve ithalatı hakkında ilgili kurum ve kuruluşların görüşü alınmak suretiyle gerekli düzenlemeleri yapar' ilkesi.
Genetiği değiştirilmiş tohumların güvenilirliğinin uluslararası düzeyde yetkin bir bilim kurulu tarafından temin edilmeden serbest dolaşımını ve ticarileşmesini çevre ve halk sağlığı açısından riskli bulduklarını söyleyen sekiz örgüt "Geri dönüşü olmayacak sorunlara yol açacak tasarının yasalaşmadan geri çekilmesini talep ediyoruz" diyor.
Ortak açıklamanın imzacıları şöyle:
Türk Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) Bursa İl Koordinasyon Kurulu (İKK), Nilüfer Yerel Gündem 21, Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER), Ekolojik Yaşam Derneği (EKODER), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Bursa İl Örgütü, Zeytin Üreticileri Sendikası Bursa Girişimi, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalara (GDO) Hayır Platformu, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Şubeler Platformu. (EZÖ/TK)