Kuzey Amerika Ortadoğu Araştırmaları Kuruluşu (Middle East Studies Association of North America - MESA), bu yılki Akademik Özgürlük Ödülü'nü akademik araştırmaları, ifade ve örgütlenme özgürlüğü gibi haklarını kullanmaları nedeniyle tutuklanan yüzlerce öğrenciyle dayanışmak ve onlara hukuki yardım sağlamak amacıyla kurulan Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnisiyatifi'ne (TÖDİ) verildi.
MESA, ödülle ilgili yazıda Türkiye'deki akademik özgürlük ihlallerinin artışına vurgu yaparken bu durumun Türkiye'nin bölgedeki demokratik girişimler için model olduğu rivayetleriyle tutarsız olduğu belirtildi.
Yazıda, TÖDİ'nin tutuklu öğrenciler raporuna ve Kürt öğrencilerin akademiye başvurularda karşılaştığı ayrımcılığa dikkat çekmesine de yer verdi.
"TÖDİ'nin tutuklu öğrencilerle ilgili hazırladığı rapor, gözaltı, tutuklama ve hapis cezalarının ötesinde hükümetin üniversiten atma, siyasi faaliyetlerle ilgili disiplin soruşturmaları, uzun uzaklaştırma cezaları ve sene sonu sınavlarına erişim hakkının reddedilmesi yoluna gitmesiyle öğrencilerin temel eğitim haklarını baltalandığını da gösteriyor."
Türkiye'de akademik özgürlük savunucuların zor koşullarda mücadele ettiğinin vurgulandığı yazıda TÖDİ'nin çalışmalarının Türkiye'deki akademik özgürlüğe yönelik müdahalelere dikkat çekmesi bakımından önemli olduğu belirtildi.
Tutuklu öğrencilerin görünürlüğü
TÖDİ'den Ahmet Saymadi, bianete yaptığı açıklamada ödülle ilgili MESA'ya teşekkür ederken, "Devlet tarafından yok sayılan tutuklu öğrencilerin yurtdışındaki önemli bir kurul tarafından görülmüş olması hepimizi sevindirdi" dedi.
Saymadi, ödülün eşitlik ve özgürlük mücadelesi veren insanların bu mücadelelerinin boşa gitmediği ve görünür olduğunun en önemli göstergelerinden biri olduğunu söyledi
"Ümit ederiz ki uluslararası destekle birlikte öğrencilerin üzerindeki baskı rejimi azalır ve bir an önce özgürlüklerine kavuşup kampüslerine geri dönerler."
"Dışarıdakiler", "içerdekiler"le dayanışmada
TÖDİ, akademik araştırmaları ya da ifade ve örgütlenme özgürlüğü haklarını kullanmaları nedeniyle tutuklanan öğrencilerle dayanışma ve onlara destekte bulunma amacıyla gönüllü avukatlar, öğrencilerin aileleri, arkadaşları, akademisyenler ve aktivistlerin yer aldığı bir kuruluş.
Tutuklu öğrenci sayısının arttığı ve öğrencilerin tutuklanma tehdidiyle yaşadığı bu dönemde tutuklu öğrencilerle dayanışma, yargılamalar, tutuklama koşulları ve eğitim durumlarıyla ilgili sorunları kamuoyuna duyurmak amacını taşıyan TÖDİ'de, "dışarıda kalanlar", "içeriye alınmış" olanlarla dayanışmak için bir araya geldi.
Cihan Kırmızıgül davasında olduğu gibi, tutuklu öğrencilerin davalarını takip etmenin yanı sıra düzenledikleri konferanslar ve eylemlerle tutuklu öğrencilerle ilgili kamuoyundaki sessizliği bozma konusunda adımlar atan TÖDİ, bu yıl Hrant Dink Ödülleri Işıklar Bölümü'nde de ödül almıştı. (BK/HK)