Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye genelinde seçimleri tamamlanan 365 oda ve borsada meclis üyeliğine seçilen kadınları Ankara’da buluşturdu ve kadın girişimcilerin sayısının artması için gayret ettiklerini söyledi.
TOBB olarak kadınların hem sosyal hayatta hem de iş hayatında daha fazla inisiyatif ve görev üstlenmesini istediklerini belirten Hisarcıklıoğlu, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş ile birlikte yaptığı toplantıda, kadın meclis üyelerine "Hedefimiz kadın girişimci sayısını erkek girişimcilerin sayısıyla eşitlemek. 1.3 milyon üyemizin yanında 1.3 milyon kadın girişimci istiyoruz" dedi.
Kadınlar ücretsiz tarım işçisi
Uluslararası Çalışma Örgütü’nün verilerine göre 2007 yılında küresel ölçekte kadın istihdam oranının yüzde 49, AB’de yüzde 56 olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de ise kadınların istihdam oranının yüzde 25’te kaldığını hatırlattı.
Türkiye’de 15.7 milyon erkek istihdamına karşı, kadın istihdamının ancak 5.6 milyon olduğunu aktaran Hisarcıklıoğlu, çalışabilir yaştaki 25.4 milyon kadından 20 milyonluk kısmının iş gücüne dahil edilemediğini söyledi. İstihdam edilen kadınların yüzde 44’ünün ise tarım sektöründe olduğunu, erkeklerde bu oranın sadece yüzde 19’da kaldığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, şöyle dedi:
"Tarımdaki kadın istihdamının yüzde 74’ü ücretsiz aile işçisi statüsünde. Daha çarpıcı olanı 1 milyon 259 bin işverenin sadece yüzde 7’si, yani 83 bini kadın. TOBB olarak kadınların hem sosyal hayatta hem de iş hayatında daha fazla inisiyatif ve görev üstlenmesini istiyoruz."
73 ilde kadın kurulu
Türkiye’nin en geniş üye ağına sahip kadın meslek kuruluşu haline gelen TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nu 1.5 yıl önce kurduklarını ifade eden TOBB Başkanı, 73 ilde kadın girişimciler kurullarının oluşum sürecinin tamamlandığını açıkladı. Kadın girişimcilerin oda ve borsa seçimlerinde yer almasını kolaylaştıracak bilgilendirme gerçekleştirdiklerini, bunun sonucunda rekor düzeyde kadın üyenin oda ve borsa seçimlerine ilgi gösterdiğini söyledi.
Tunceli’yi organik balda marka yapacak
Tunceli Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Fidan Aydın, Tunceli’de 300 arıcıyı bir araya getirerek birlik kurdu. Aydın, organik bal üretimi için yaptıkları proje ile hedefinin Tunceli balını dünya markası yapmak olduğunu söylüyor.
Adıyaman Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hayriye Ersoy, NTV’deki Haydi Gel Bizimle Ol programı öncesi Hilary Clinton’a "Kadınların ekonomi ve siyasete dahil edilmemesi dünyadaki krizi daha da körüklemiş olabilir mi?" diye sordu ve Clinton’a yöresel halı da hediye etti.
Odaya üye olacak kadın bulamazdık
Van Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Meral Ayhan, Vanlı kadınların çalışma hayatında birçok sıkıntı çektiğini belirtiyor ve "Van’da feodal bir yapı var. Odaya üye olacak kadın bulamazdık bu durum da artık hızla değişiyor" diyor.
Samsun Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Şule Köktener, "Hepimiz Karadeniz’in dalgaları gibiyiz. Biraz hırçınız ama Karadeniz’de kadın ön plandadır" yorumunu yaptı. Köktener, "İstihdamda kayıtlı kadın sayısı az. Yüzde 20’lerde kadın istihdamı var ama daha fazlası da kayıtsız" dedi.
Bolu, yeni teşvik yasasıyla turizme yönelecek
Bolu Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Emine Davarcıoğlu, Bolulu kadın girişimciler olarak yeni çıkacak teşvik paketini beklediklerini anlatıyor ve teşvikle turizm alanına destekler sağlanacağını ümit ettiklerini belirtiyor.
Sakarya’da örgütlenip oda meclisine girdik
Sakarya Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı İffet Hacıeyüoğlu, Sakarya’dan kadınların TOBB Meclisi’ne girmesinin mutluluğunu yaşıyor.
Hacıeyüoğlu, "Bu kadınlar hep orada vardı. Ancak örgütlenemiyorlardı. Örgütlenme başarı ve gücü beraberinde getiriyor" diye konuştu.
Kalkınmak için kadın erkek eşitliği şart
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş Türkiye’nin daha fazla demokratikleşmesi, sürdürülebilir bir kalkınma gerçekleştirmesi, insan haklarına saygılı bir iş gücü oluşturulması için yönetimde kadın erkek eşitliğinin önemli olduğunu söyledi.
Tüm yönetim kademelerinde kadının rol alması gerektiğini ifade eden Bektaş, "Türkiye’de yönetimde kadının söz sahibi olmasında kağıt üzerinde önemli bir sorun olmamasına rağmen, hakların kullanımında yani fırsat eşitliğinde sorunlar var. Bu sorun da Mecliste görüşülen kadın-erkek fırsat eşitliği yasası ile inanıyorum ki daha olumlu bir seviyeye getirilecektir" dedi. (ME/EZÖ)