Tasarı'nın görüşüldüğü TBMM Adalet Komisyonu, Alt Komisyon'a sevk kararı aldı. Cumhuriyet Halk Partisi, Alt Komisyon'a üye vermedi; komisyon beş Adalet ve Kalkınma Parti'li (AKP) üyeden oluşacak.
Alt Komisyon'un toplantısında, dün milletvekilleriyle görüşerek tasarıyla ilgili kaygılarını ileten Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı (TGTV) heyetinden Avukat Yasin Şamlı da katılacak.
Dilipak: Sonuç, sivil toplumun performansına bağlı
Dün Ankara'da Başbakan, Adalet Bakanı ve milletvekilleriyle görüşen heyetten Abdurrahman Dilipak, görüşmelerden edindiği izlenimi, bianet'e "Hükümetin bu tepkiyi önceden hesaplamadığı görülüyor. Öte yandan, kendilerine her iki anlamda da, yasanın çıkması halinde de, çıkmaması halinde de pahalıya mal olabileceğinin farkına varmış görünüyorlar. Olumlu ya da olumsuz sonuç, bizim performansımıza bağlı" diyerek özetledi.
STK'ler milletvekillerine seslendi: TMY terörü artırır
Çeşitli sivil toplum örgütlerinden eylemciler, bugün saat 12:00de, hem Adalet Komisyonu üyelerinin hem de bulundukları illerin milletvekillerinin cep telefonlarını aradı.
İstanbul, Ankara, Adana, Bursa, Diyarbakır, Gaziantep, Trabzon, Kocaeli, Konya ve Van'da yapılan ve on dakika süren eylemde vekillere şu mesajlar iletildi:
* Bu yasa vatandaşı "terörist" olarak görüyor.
* Bu yasa terörü önlemez, artırır.
* Tasarının yasalaşması durumunda, artık resmi ideoloji dışında düşünmek, düşünceleri ifade etmek imkanı tamamen ortadan kalkacak.
* Son yıllarda temel hak ve özgürlükler alanında elde edilen bölük pörçük kazanımlar bir anda geri alınmış olacak.
Dilipak: Hükümet çok zor durumda
TGTV heyeti, dün, daha önce kamuoyuna açıkladığı tasarıyla ilgili raporunu hükümet üyelerine ve milletvekillerine sundu; tasarının geri çekilmesini istedi.
Dilipak, dün yaptığı görüşmelerle ilgili şunları anlattı:
"Başbakan, Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan'ın ve Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'nun da bulunduğu görüşmede, 'Siyasi hukuki teknik ayrıntılarına girmeyelim. Kaygınız olduğunu görüyorum. İncelenmesi için arkadaşlara talebinizi iletiyorum' dedi.
"Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Yasanın 36 değişik resmi kurum temsilcisinin taleplerinden, uzun bir süreçten geçtikten sonra, ancak bu kadar toparlanabildiğini söyledi. Türk Ceza Kanunu değiştiği için bu yasaya atıf yapan TMY'nin de teknik olarak değişmesi gerektiğini, atıfların karşılığının tam belli olmadığını belirtti. Bakan, güvenlik güçlerinin terörle mücadelede destek talebi olduğunu, Şehit Aileleri Derneği gibi örgütlerden de aynı doğrultuda kamuoyu baskısı oluştuğunu söyledi."
Dilipak, Çiçek'in tasarı için "Önümüzdeki en zor sınavlardan biri; çok zor bir konu. Herkesin kafası karışık" dediğini de bildirdikten sonra, izlenimini şöyle dile getirdi:
"Çok zor durumdalar. Bu yasayı çıkarmaya kendilerini mecbur hissediyorlar. İki tepki arasında çaresiz kalmış gibi bir havaları var." (TK/KÖ)
* Fotoğraflar: Emine Özcan - İstanbul'da "Toplu Telefon Eylemi".