"Yayın sorumlusu" gibi geniş bir kavramı da içeren yasadaki "Terör örgütü açıklamaları yayımlamak" veya "terör örgütü propagandası yapmak" gibi ifade özgürlüğünü kısıtlayabilecek düzenlemeler, hapis cezasını yaygınlaştırıyor.
TCK da gördük, TMY'de de uygulamaya kaldık
Sadece 301. maddesi bir yılda 40'ın üzerinde kişiye uygulanan Ceza Yasası için o dönem uygulamanın önemine işaret eden Adalet Bakanı Cemil Çiçek, daha endişeli olarak yeni oylanan TMY'yi de uygulamaya bıraktı.
Görüşmeler öncesinde "Keşke böyle bir tasarı ile gelmeseydik, sevimsiz bir tasarı" diyen, TMY'nin kabulüyle de Meclis'teki konuşmasında güvenlik güçlerini uygulama konusunda uyaran Çiçek, "Umarım bu kanun hiç uygulanmaz. Bu kanunun zorunluluğunu kabul edenler bile 'acaba haksız yere masumlara uygulanır mı' endişesi taşıyor. Uygulayıcılar, Meclis iradesini ve kanun gerekçesini çok iyi özümsemeli, içlerine sindirmeli" diye konuştu.
Özgürlükleri kısıtlama niyetinde olmadıklarını iddia eden ve yasa maddelerini uygulayanları "buna göre yorumlamaya" çağıran Adalet Bakanı, Genel Kurul'da yaptığı konuşmada tasarı hazırlanırken kamu düzeniyle hak ve özgürlükleri arasındaki dengenin gözetildiğini ifade etti.
Bakandan mesaj atanlara: Denge kurmaya çalıştık
Çiçek "Özellikle cep telefonlarına mesaj gönderen çevrelerin iyi anlaması lazım, kantarın topuzunu kaçırmadan denge kurmaya çalıştık. Özgürlükleri kısıtlama niyetinde değiliz, yasa maddeleri uygulanırken buna göre yorumlanmalı" diye konuştu.
Önceki TMY'deki antidemokratik hükümler aydınların yürüttüğü sivil itaatsizlik eyleminin bir parçasını da oluşturdu. İnsan hakları örgütleri, son olarak TMY Tasarısı'nı ele alan Meclis Adalet Komisyonu ve genelde milletvekillerini "girişme ortak olmamaya ve sorumlu davranmaya" çağıran sms'li eylem yapmıştı.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Düşünce Suçuna Karşı Girişim (DSKG), Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB), Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN) Türkiye Merkezi, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), İnsan Hakları Gündemi Derneği (İHGD), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Basın Konseyi, Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), Kitap Çevirmenleri Meslek Birliği topluca veya ayrı ayrı düzenlenen etkinliklerde TMY Tasarısı'na tepki göstermişti.
Hapse erteleme yok, medyada propagandaya 10 yıl
Yasanın en önemli özelliklerinden birisi, yasa kapsamına giren suçlar nedeniyle verilen hapis cezalarının, seçenekli yaptırımlara çevrilemeyecek ve ertelenemeyecek olması.
Terör örgütünün propagandasını yapan kişi, 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Basın ve yayın yoluyla işlenmesi halinde ceza; yarı oranında artırılacak.
"Terör örgütü propagandası"nı cezalandıran 3713 Sayılı Terörle Mücadele Yasası'nın 7/2 maddesi, 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve ağır para cezası öngörüyordu.
Bu eylemlerin basın ve yayın yoluyla işlenmesi halinde, basın ve yayın organlarının suçun işlenişine iştirak etmemiş olan sahipleri ve yayın sorumluları hakkında, bin günden 10 bin güne kadar adli para cezası verilecek. Ancak, yayın sorumluları hakkında bu cezanın üst sınırı 5 bin gün olacak.
Kimlik açıklamak veya hedef göstermeye "hapis" geldi
İsim ve kimlik belirterek veya belirtmeyerek, kime yönelik olduğunun anlaşılmasını sağlayacak şekilde kişilere karşı terör örgütleri tarafından suç işleneceğini veya terörle mücadelede görev alan kamu görevlilerinin kimliklerini açıklayanlara, yayınlayanlara veya bu yolla kişileri hedef gösterenlere, terör örgütlerinin bildiri veya açıklamalarını basanlara veya yayınlayanlara, muhbirlerin kimliklerini açıklayanlara veya yayınlayanlara verilen para cezası, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası olarak uygulanacak.
3713 Sayılı yasanın "terörle mücadele görev yapan kamu görevlililerinin kimliklerini açıklamak ve terör örgütlerine hedef göstermek" şeklindeki 6/1 maddesi, ağır para cezası öngörüyordu.
Bu eylemlerin basın-yayın yoluyla işlenmesi halinde, basın-yayın organlarının, suçun işlenişine katılmamış olan sahipleri ve yayın sorumluları hakkında bin günden 10 bin güne kadar adli para cezası verilecek.
Toplatma ve yayın durdurma yine moda!
Yayın sorumluları hakkında bu cezanın üst sınırı 5 bin gün olacak. Terör örgütünün faaliyeti çerçevesinde suç işlemeye alenen teşvik, işlenmiş suçları ve suçluları övme veya terör örgütünün propagandasını içeren süreli yayınlar, hakim kararıyla; gecikmesinde sakınca bulunan hallerde de cumhuriyet savcısının emriyle tedbirli olarak durdurulacak.
Cumhuriyet savcısı, bu kararını en geç 24 saat içinde hakime bildirecek. Hakim 48 saat içinde onaylamazsa, durdurma kararı hükümsüz sayılacak. (EÖ)