Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Tekirdağ ve İstanbul'da 30'dan fazla kişinin ölümüne yol açan sel felaketindeki ihmalleri açıkladı. Birlik, "İzahı mümkün değil. 100 yılda bir görülecek felaket" diyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için "Bu felaket kaçınılmaz değildi. Yaşananları sorumlularının izah etmesi mümkün değil" diyerek eleştirdi.
TMMOB felaketi yargıya taşıyor
TMMOB, bugün Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nde gerçekleştirdiği basın açıklamasında, yetkilileri istifaya çağırdı; sorumlular hakkında dava açacağını duyurdu.
Birlik felaketle ilgili hataları ve ihmalleri şöyle sıraladı.
Yapı olmaması gereken yerde yapılaşma: Sel felaketlerinin tümü dere yatakları, su havzaları, düz ova ve tarımsal alanlarla kıyı bölgelerinde oldu. Bu alanlar planlama ilkeleri açısından kentsel gelişmeye açılmaması gereken yerler. İstanbul'un anayasası olan 1/100.000 ölçekli planı bütün bu alanlardaki yapılaşmaları engellemesi gerekirken, var olanı da meşrulaştırmış, TOKİ eliyle ekolojik açıdan sakıncalı bütün alanları yapılaşmaya açmaya devam ediyor.
Afet uyarı sistemleri çalıştırılmadı: Meteorolojinin günlerdir yaptığı uyarılara rağmen hem Tekirdağ'da hem de İkitelli'de afet öncesi uyarı sistemleri çalışmamıştır. Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) yurttaşlara basın aracılığıyla "uyanık olmalarını" söylemekten öteye geçmedi.
Ayamama'da taşkın iyileştirmesi yapılmadı: Neredeyse yağmur çiselemesiyle taşan ve geçmiş yıllarda da birçok kayba neden olan Ayamama deresi yatağında, yeni adıyla Basın Ekspres yolunda şimdiye dek yaşanan taşkınlara karşın herhangi bir iyileştirme yapılmamıştır.
Trafikte ve insanların tahliyesinde önlem alınmadı: Suyun toplanmasının muhtemel olduğu ve önceki tecrübelerle sabitlendiği ana arter yollar ve yerleşim yerlerinde trafik, yerleşim bölgelerindeki yurttaşların tahliyesi için hiçbir tedbir alınmadı.
Dere ıslahı yetmeyecek: Derelerin su toplama alanlarındaki yapılaşmanın ve bu konudaki yağma politikalarının hızına hiçbir dere ıslah çalışması yetişemeyecek. Sorun sadece dere ıslahı ile geçiştirilemez, sistemin ıslahı gerek.
Zamanında müdahale yok: Yağmurların şiddetli yağmaya başlamasından sel oluşmasını takip eden süreçte dahi bölgeye hiçbir kamu aracı ve kurtarma ekibi ulaşmadığı gibi, trafik yönetimi anlamında da selin ilk etkileri geçene kadar hiçbir müdahalede bulunulmadı.
Sağlık için önlem alınmadı: Afet nedeniyle insan sağlığının riske girmesi kabul edilebilir değil. Bu amaçla afet bölgesinin boşaltılması ve can güvenliğinin sağlanması konusunda hiçbir tedbir alınmadı.
Yurttaşlara afet eğitimi verilmedi: Yurttaşların afet anında yapmaları gerekenlerle ilgili ciddi bir eğitim boşluğu olduğu bir kere daha görüldü. Hatta afetten korunmak yerine afet anında oluşan enkazlardan yağmalamalar yapıldı. (TK)