TMMOB’li 435 kadın, “Kadın kurultayı ve sonrasında yaşadıklarımız, yapılan açıklamalar TMMOB'nin erkek egemen yönetiminin sarsıldığının ve bu sarsıntının etkisiyle demokrasi söylemlerinin unutularak saldırgan bir tavır takınıldığının göstergeleridir” dedi.
Kadınlar, TMMOB’un web sitesi ve sosyal medya hesaplarından paylaşılan yazılarda “şiddet dolu ve tehditkâr eril dil” kullanıldığını söyleyerek, bu yazıların kaldırılmasını talep etti.
Protestonun arka planı neydi?
Bugün yazılı bir açıklama yapan TMMOB üyesi 435 kadın, örgütü eril iktidar dili ve yapısından uzaklaşarak, demokratik bir kadın örgütlülüğü geliştirmeye çağırdı ve kurultaydan bu yana yaşananları anlattı.
Kurultay öncesinde, isminden ve titrinden bağımsız olarak, herhangi bir erkeğin kadın kurultaylarında konuşmacı olmasını doğru bulmadıklarını ifade ettiklerini söylerken, eleştiri ve talepleri dikkate alınmayınca kurultayda protesto haklarını kullandıklarını söyledi.
Kadınlar protestonun arka planını şöyle açıkladı:
1) Kadın Kurultay’larının planlanmalarından gerçekleşmelerine uzanan her aşamada ‘kadınların alanı’ olmalıdır fikrine olan inancımız;
2) TMMOB yönetim kurulunun (YK) erkek üyelerinin açılış konuşması yapması ve kurultay programı içinde yer almasının eril iktidarın bir “himayecilik” girişimi olması;
3) Erkek YK üyelerinin ‘protokol’ sırasında yer alması ve ‘erkekler dışarı’ taleplerini görmezden gelerek oturmaya devam etmelerinin eril iktidarın uyguladığı sembolik bir şiddete dönüşmesi;
4) ‘Protokol’de yer alan erkek YK üyeleri arasında kendisine YK üyesi bir kadın tarafından açılmış ve sürmekte olan bir hakaret davası bulunan bir kişinin de bulunmasının sembolik şiddetin dozunu arttırması.
Açıklamanın tamamı ve imzacıların listesi için tıklayın.
Ne olmuştu?
14-15 Kasım’da İzmir’de düzenlenen TMMOB 4. Kadın Kurultayı’nda, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı’nın yanında, daha önce bir kadın üyeye sözlü tacizde bulunduğu için mahkemelik olduğu söylenen bir erkek üyeyle gelmesi ve erkek yöneticilerin en önde sırada oturması üzerine, bazı kadın üyeler durumu protesto etmişti.
Kurultayın ardından TMMOB Yürütme Kurulu imzalı açıklamada, protestocu kadınlar “TMMOB düşmanı odaklar” olarak nitelendirilmiş, basın bülteni boyunca protestodan “gürültü”, protestocu kadınlardan “gürültü yapanlar” olarak bahsedilmişti.
Ayrıca iki TMMOB üyesi kadının ismi verilmiş, bu kadınlardan “Birliğin kamuoyu nezdindeki saygınlığı, itibarı ve güvenilirliğinin yıpratılması, yara alması için yapılan karalama kampanyasını yürütenler” olarak bahsedilmişti. (ÇT)