Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), son dönemde yapılan zamlar, yaşanan hayat pahalılığı ve yüksek enflasyona ilişkin yazılı açıklama yaptı.
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz tarafından yapılan açıklamada, AKP iktidarın, seçimlerin öncesinde ekonominin iyi olduğuna, ülkenin büyüdüğüne ve refahın arttığına ilişkin çıkışlarını hatırlattı.
İktidarın birbiri ardına zam ve vergi artışlarına başladığını belirten Koramaz, şunları kaydetti:
"Uzun yıllardır devam eden ekonomik kriz nedeniyle alım gücü iyice düşen geniş halk kesimlerinin hayatını iyice zorlaştıran bu zam ve vergiler, ekonominin içinde bulunduğu gerçek durumu gösterdiği kadar, AKP'nin yalana ve sahte algılara dayalı siyaset anlayışını da göstermektedir."
"Emekçilerin ücretleri her geçen gün eriyor"
Seçimlerin ardından Türk Lirası'nda yaşanan değer kaybına bağlı olarak ithalata dayalı her üründe büyük fiyat artışlarının yaşandığını belirten Koramaz, gıda maddelerinden akaryakıta kadar temel tüketim maddelerinde yüzde 30'lara varan zamların alım gücünü iyiden iyiye düşürdüğünü söyledi.
Koramaz açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"TÜİK'in artık hiçbir güvenilirliği olmayan enflasyon rakamlarıyla üzeri örtülmeye çalışılan bu pahalılık karşısında emekçilerin ücretleri her geçen gün erimektedir.
Asgari ücretlere ve kamuda çalışanlara yapılan zamlar, yaşanan hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon karşısında hiçbir anlam ifade etmemektedir.
AKP, kendi yaptığı zamları değersizleştirmek için yüksek enflasyonu bir ekonomi politikası haline getirmiştir."
"Sessiz kalmayacağız"
Koramaz, "İktidar, kendi politik tercihlerinin ve gösteriş ekonomisinin yarattığı yıkımın altında ezilen halkı rahatlatacak tedbirler almak yerine, krizin yükünü tümüyle yurttaşlara bindiren vergi ve harç zamlarıyla durumu daha da kötüleştirmektedir" dedi.
Krizin bedelinin emekçilere ödetilmesine sessiz kalmayacaklarını belirten Koramaz, vergi artışları ve harç zamlarının geri alınması çağrısı yaptı.
Artışlar
Resmî Gazete'de bugün yayımlanan 7346 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı'yla Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 18 olan ürünlerde yüzde 20'ye, yüzde 8 olan ürünlerde ise yüzde 10'a çıkarıldı.
Daha önce yüzde 8'lik ürünlerin yer aldığı II sayılı listede yer alan; sabun, şampuan, deterjan, dezenfektanlar, ıslak mendil (sabun, deterjan veya solüsyon emdirilmiş olsun olmasın), tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil ve peçete, ürünleri bu listeden çıkarıldı. Bu ürünlerdeki KDV oranı yüzde 8'den yüzde 20'ye çıkartıldı.
Bebek bezi ve yeme-içme sektöründeki KDV yüzde 10; mobilya, beyaz eşya, elektronik ürünler, sigara ve alkolde ise yüzde 20 olacak. Daha çok gıdayı kapsayan yüzde 1'lik KDV diliminde ise değişiklik yapılmadı.
7344 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı'yla ise yurt dışından getirilen telefonların kayıt altına alınması için belirlenen tutarda harç ücreti (IMEI) ise karar öncesinde 6 bin 91 TL iken 20 bin TL'ye yükseldi.
492 Sayılı Harçlar Kanunu'na bağlı tariflerde yer alan maktu harçlara yüzde 50 oranında artış yapıldı. Karara göre, trafik harçları kapsamında bulunan "sürücü belgesi harçları" yapılan artıştan hariç tutuldu.
(VC)