Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'ne (ÖSYM) tercih kılavuzunda yapılan yanlışlığın öğrencileri mağdur ettiğini belirterek, dava açacağını açıkladı.
TMMOB yaptığı yazılı açıklamada, mühendislik bölümlerini tercih edecek öğrencilerin "mağdur olmalarını engellemek için tercih kılavuzundaki teknoloji fakültelerine ilişkin duyuruların yer aldığı bölümlerin iptali ve yürütmesinin durdurulması" istemiyle Danıştay'a başvurduğunu bildirdi.
"İki kez düzeltme yayınlanan, özellikle mühendislik bölümlerini tercih edecek öğrencileri mağdur eden tercih kılavuzunun yenilenmesini, öğrencilere ek süre tanınmasını, yayınlanacak yeni tercih kılavuzunda da teknoloji fakülteleriyle yaratılan karmaşaya son verilmesini" talep eden TMMOB, açıklamasına şöyle devam etti:
"Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) ve ÖSYM, öğrencileri mağdur etmeye devam ediyor. Tercih kılavuzunda basına yansıyan hatalar yanında mühendislik fakültelerini tercih edecek öğrenciler de kendi aralarında eşitsiz bir uygulamaya maruz bırakıldılar. Fen bölümlerinden mezun olan öğrenciler mühendislik bölümü tercihinde dezavantajlı duruma düşürüldü."
Bakanlar Kurulu kararıyla, çeşitli üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim fakültelerinin kapatılarak, yerlerine Teknoloji Fakülteleri açıldığı belirtilen açıklamada, "Ancak Bakanlar Kurulu kararında hangi bölümlerin kurulacağına dair herhangi bir bilgiye yer vermedi. Bu bölümlerin hangileri olduğunu tercih kılavuzundan öğrendik. Tüm uygulama YÖK ve ilgili üniversiteler eliyle adeta gizli bir şekilde yürütülmektedir" denildi.
"Mühendis sayılmayacaklar"
3458 sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Yasası'na göre, teknoloji fakültesine dönüştürülen mesleki ve teknik eğitim fakültelerinde 'mühendislik tahsili' gösterilmemesi nedeniyle, bu fakültelerden mezun olacakların 'mühendis' unvanı taşıyamayacaklarının belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Yapılan uygulamayla aynı üniversitede iki ayrı fakültede iki ayrı puan türü uygulanarak eşitlik ilkesi zedeleniyor. Öğrencilerin bu durumda hangi kriterlere göre tercih yapacakları da belirsiz. Uygulama, nitelikli ara insan gücünü ortadan kaldırdığından yasayla getirilen amaç ve ilkelere de açıkça aykırılık taşıyor." (BT)