Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makine Mühendisleri Odası üç günde iki kez yaşanan otobüs yangını yaşanması üzerine açıklama yaptı.
TMMOB MMO İstanbul Şube Sekreteri N. Cenk Cihangir imzalı açıklamada denetim eksikliğine değinildi ve güvenlikle ilgili yasal mevzuatın uygulanmasının takibine dikkat çekildi.
TMMOB “bu tür faciaların yaşanmaması için, insanımızın can ve mal güvenliği açısından son derece önemli olan yasal ve yönetmelikler gereği hükümlerin, söz konusu araçlarda uygun hale getirildiği ilgili kurum ve kuruluşlarca bir an önce denetlenmelidir” dedi.
İki gün arayla iki yangın
15 Eylül’de Sivas-İstanbul seferini yapan şehirlerarası yolcu otobüsü TEM Bolu mevkiinde motor kısmından alev alarak yanmaya başladı ve otobüs tamamen yandı.
17 Eylül’de ise İstanbul’da Tokatköy-Beykoz seferini yapan 15 TY sefer sayılı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na bağlı çalışan Özel Halk Otobüsünün motor kısmında dün yangın meydana geldi.
Yangınlarda can kaybı yaşanmadı.
Cihangir, 27 Temmuz 2014’te İstanbul Kavacık’ta dört kişinin hayatını kaybettiği yolcu otobüsündeki yangını hatırlatarak uyarılarının yetkililerce dikkate alınmadığını söyledi.
10 numara yağ
Açıklamada yangınların nedeni olarak basında sıkça yer alan ucuz mazot yağına değinildi. "10 numara yağ" olarak tanıtılan yağ, hidrolik yağı olarak biliniyor ve yasak olmasına karşın araçlarda yakıt olarak kullanıldığı iddia ediliyor.
TMMOB 10 numara yağ kullanımının özellikle akaryakıt fiyatlarındaki yüksek artışlar, yedek parça, tamir ve bakım gibi maliyetleri düşürmek gibi nedenlerden kaynaklandığı belirtti ve tehlikelerini löyle sıraladı:
“M2 ve M3 sınıfı araçlarda 10 numara yağ kullanımı; motordaki sıcaklığı yükselttiği ve motor soğutma sisteminin sıcaklığı düşüremediği, yakıtı inceltmek için kullanılan solvent veya tiner benzeri parlayıcı maddeler patlamaya neden olduğu için son derece tehlikeli.
“Bu durum, karayolu taşıtlarında kullanılacak olan akaryakıtların imalatı, depolanması, taşınması, dağıtımı ve satışının belirlendiği 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu ve ikincil mevzuatına aykırılık oluşturur.”
Denetim eksikliği
TMMOB Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte yapılan değişiklikle “yangın algılama ve alarm sistemleri" hükümlerine uygun hale getirilmeleri zorunlu kılındığını hatırlattı.
Yönetmeliğe rağmen araç yangınlarının yaşanmasının, koordinasyonsuzluk nedeniyle bu hükümlerin kimi araçlarda uygulanıp uygulanmadığının takip denetiminin yapılmamasından kaynaklandığını söyledi.
“Yaşanan kazalar gösteriyor ki işletme veya araç sahipleri yönetmeliğin hükümlerini yerine getirmemekte, yönetmeliğin söz konusu araçlarda uygulanıp uygulanmadığı, 10 numara yağ kullanılıp kullanılmadığı gibi trafik güvenliğini tehlikeye atan hususların takibi ve denetimi hiçbir kurum ve kuruluş tarafından yapılmıyor. Kısaca, özel ve kamuya ait toplu taşıma araçlarında ciddi bir güvenlik sorunu oluştu.” (BK)
* M2 kategorisi araçlar: Sürücü dışında sekizden fazla oturma yeri olan, yolcu taşımaya yönelik ve azami kütlesi 5 tonu aşmayan, motorlu araçlardır.
M3 kategorisi araçlar: Sürücü dışında sekizden fazla oturma yeri olan, yolcu taşımaya yönelik ve azami kütlesi 5 tonu aşan, motorlu araçlardır.
* Fotoğraf: Mehmet Emin Gürbüz / Bolu / AA