Bursa Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'nde çıkan yangının ardından olay yerinde inceleme yapan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) üyeleri çok sayıda eksik tespit etti.
Bugün saat 13.00'te hastane önünde basına açıklanan rapora göre hastanenin yangın çıkan bölümünde, mimari projeye uygun olmayan sonradan eklenen mekan ve fonksiyonlar var. Bu değişikliklerin gerektirdiği mekanik ve elektrik tesisat değişiklikleri proje üzerinde yapılmadı. Yangın olasılığına karşı gerekli önlemler alınmadı.
TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Erdal Aktuğ "Mimari, statik, elektrik, yangın ve mekanik tesisat projeleri ilgili meslek odalarının mesleki denetimden geçirilmemiş" ded.
Örgütün ilk tespitleri şöyle:
- Yangın Algılama Sistemini besleyen akülerin şarjı bitmiş.
- Mevcut elektrik tesisatının dizaynında kullanılan kablolar yangına dayanıklı değil. Tesisat şaftında ve asma tavan içinde yangın algılama sistemi yok.
- Yoğun bakım ve yeni doğan ünitesindeki havalandırma sistemi gerekli donanıma sahip değil.
- Kablo bacasından, hem elektrik tesisatı, hem de yangını daha da büyütebilecek oksijen gibi yakıcı gazların hatları geçirilmiş.
- Kablo bacasında katlar arasında, alev ve dumanı engelleyecek veya geciktirecek "yangın şiltesi" veya "yangın şapı" bulunmuyor.
"Acil durum yönergeleri yok"
TMMOB, hastanenin blokları arasında yangın ve dumanın yayılmasını engelleyecek "Yangın Kompartımanları ve Önleyiciler" yapılmadığına dikkat çekti.
- Kablo bacası müdahale kapakları yangına dayanıklı olmayan malzemeden yapılmış,
- Kablo bacası müdahale kapağının "Yoğun Bakım Ünitesi" içine açılacak şekilde konumlandırması yanlış,
- Hastanede ameliyathane ve yoğun bakım üniteleri gibi birimlerdeki elektrik tesisatında yönetmeliğe uygun sistem kullanılmamış,
- Pano odalarında acil durum yönergeleri yok.
TMMOB, bu tür kompleks ve teknolojik binalarda, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği ile işletme güvenliği kapsamında, ilgili mühendislerin tam gün süreli istihdam edilmesi gerektiğini, can kayıpları yaşanmaması için de kamu ve özel binalarının TMMOB'a bağlı ilgili odalarca, yılda bir kez denetimlerinin yapılması gerektiğini belirtti.
Rapordaki bir diğer öneri de kitlesel kullanıma açık yerlerin bir an önce denetimlerinin yapılması. Aktuğ, taahhüt edilen işlerin teslim alınma aşamasında da ilgili meslek odalarınca test ve denetimden geçirilmesi ve risk analizlerinin yapılmasının yararlı olacağını söyledi.(BÇ)