TMMOB, torba yasa ile TMMOB’nin kuruluş yasası olan 6235 Sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu değiştirilmek istenmesine karşı Ankara'ya yürüyüş başlattı.
Türkiye'nin farklı illerinden "Ülkemize, Halkımıza ve Mesleğimize Sahip Çıkıyor" ismiyle bugün başlayan yürüyüş kolları 14 Şubat'ta Ankara’da TMMOB Olağanüstü Genel Kurulu’nda buluşacak.
Meslek odaları yok edilmek isteniyor
Ortak basın açıklamasında yasa değişikliğiyle ülkenin daha geniş ölçekte ranta, talana ve yağmaya açılmak ve TMMOB'un yok edilmek istendiği belirtildi.
"TMMOB bütünlüğü içinde; mühendislik, mimarlık ve şehir planlama disiplinlerinin bilimsel, yasal gerekliliklerini görmezden gelen, doğal kaynakları, tarihi ve kültürel varlıkları hiçe sayan, kentleri, üretim alanları ve doğal çevreyi rant için tahrip eden, toplumun nefesini kesen iktidarın rant oyunlarını bozmaya;
"Ormanlarımızın, kıyılarımızın, parklarımızın, suyumuzun, derelerimizin, toprağımızın, madenlerimiz ve emeğimizin yağmalamasının önünde durmaya;
"Rant ve sömürü odaklı politikalarıyla ülkeyi tam bir felaketler ülkesine çeviren, ülkenin her yerini işçi mezarlığına dönüştüren, işçilerin, emekçilerin alın terinden, aşından, ekmeğinden, kanından beslenen bu zorba düzene dur demeye;
"Ülkemizi mezhepçi-gerici zihniyetle ortaçağ karanlığına sürüklemek isteyenlere karşı, bugünden yarına aydın bir geleceği hep birlikte kurmak için var gücümüzle çalışmaya, mücadele etmeye devam edeceğiz."
Yasa ne getiriyor?
Söz konusu yasa değişikliği İmar Kanunu içinde yer alıyor. Buna göre TMMOB’nin kuruluş yasası olan 6235 Sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu değiştirilmek isteniyor.
Söz konusu değişikliğe göre, kanun yürürlüğe girdikten sonra odaların altı ay içinde kanuna uygun olarak yeni bir yönetmelik hazırlaması gerekiyor. Şu anki düzenlemede odalar kendi iç hukuklarını oluşturan yönetmelikleri Başbakanlık Yayın Bölümü'ne gönderiyordu. Burada sadece kanunlara uygunluğuna bakılarak resmi gazetede yayınlanıyordu.
Ancak yeni düzenlemeyle bu yönetmelikleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kendi siyasi programına göre denetleyecek. Uygun görmezse reddedecek. Yeni bir yönetmelikte anlaşılamaması halinde Bakanlık resen kendi yönetmeliğini yürürlüğe sokabilecek.
Yeni düzenlemeyle 25 kişi bir araya gelirse her ilde tüzel kişiliğe sahip meslek odası açılabilecek. Şu anda odalar yönetim kurulu kararıyla diğer illerde sadece şube açıyor.
TMMOB, yönetmelikleri kendileri yapamayacakları için dava açma yetkilerinin de ellerinden alınacağını söylüyor. TMMOB yasası daha önce de iki kez değiştirilmek istenmiş, tepkiler üzerine geri çekilmişti.
TMMOB'un yürüyüş kolları için tıklayınız. (NV)