Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamında yargılanan çocukların durumunu düzeltmek için hazırlanan yeni teklifin Adalet Komisyonu'ndan geçtiği gün 17 yaşındaki M.B. ceza aldı.
Şanlıurfa'da, Ekim 2008'de, düzenlenen eylemlere katıldığı iddiasıyla 10 yıl sekiz ay hapis cezasına çarptırılan M.B.'nin hukuki durumunun, tasarı yasalaşırsa, değişmesi gerekiyor. Dosyanın bozma kararıyla çocuk mahkemesine gönderilmesi öngörülüyor.
"Mahkeme M.B.'nin dosyasını ayırmayabilir"
bianet'e açıklama yapan İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi Çocuk Komisyonu'ndan avukat Kezban Yılmaz, M.B. hakkında karar veren Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, yasalaşması beklenen tasarıdaki bu şarta uymayabileceğini savunuyor:
"Değişiklikte, Yargıtay'daki dosyaların esasa girilmeden, çocuk mahkemelerine gönderilmesi ve yargılamanın yeniden yapılması öngörülüyor ama bu davada çocuk erişkinlerle birlikte yargılanmış. Mahkeme, 'hukuki irtibat' nedeniyle çocuk yönünden dosyanın yetişkinlerin dosyasından ayrılmasını hukuki bulmayabilir. Tasarı bu durumu açıklamıyor, hâkimin takdirine bırakıyor."
Tasarının yargıçlarca yorumlanabilir muğlâk ifadeler taşırdığını söyleyen Yılmaz, "Tasarı aslında yenilik getirmiyor aksine kurnazca hazırlanmış ve çocukları ayrıma tabi tutuyor" diyor.
"Tasarı tehdit ediyor"
Tasarının içinde çocukların "tehdit" edildiğini savunan Yılmaz, şöyle devam ediyor:
"Komisyon'dan geçen tasarının 34. maddesinde 'mükerrerlik' şartı getiriliyor. Yani devlet çocuğa 'suçu ikinci kez işlersen seni affetmem' diyor. Bu çocukların çoğu, hiçbir delil olmadan sadece polislerin beyanlarıyla ceza aldı. Şimdi de çocuklar bırakılıp, sonra eyleme katıldıkları iddiasıyla yeniden gözaltına alınıp yargılanacak. İkinci davada haklarında indirim de uygulanmayacak. Aynı maddede getirilen 'güvenlik tedbiri' şartı ise çocuğun ailesinden alınmasına dahi neden olabilecek. Tasarıyla aslında çocukların mağduriyeti katmerleşecek." (SP/EÖ)