Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamında yargılanan çocuklarla ilgili düzenemeler getiren "TMK ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı", Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu'nda kabul edildi.
Milliyetçi Hareket Partili (MHP) vekillerin, şehit haberleri nedeniyle tasarının görüşülmesine tepki gösterdiği ve toplantıyı terk ettiği belirtilirken, komisyonda kabul edilen düzenleme şu maddeleri içeriyor:
Yargılama asliye ceza mahkemesinde
Tasarıya göre, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na aykırı davrananlar ihtara ve zor kullanmaya rağmen dağılmazlarsa altı aydan üç yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Böylece yargılama asliye ceza mahkemelerinde yapılabilecek. Mevcut düzenlemede bu ceza 1.5 yıldan üç yıla kadar şekline uygulanıyordu.
Tasarı ile toplantı ve gösteri yürüyüşlerine, kanunda sayılan silah veya araçları taşıyarak katılanlara verilen 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası, altı aydan üç yıla kadar
indiriliyor.
Çocuklara yönelik hükümler
Tasarıyla, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na çocuklara yönelik uygulanacak hükümler ekliyor.
Çocukların, kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılmaktan, buna bağlı olarak örgüt üyeliğinden ve bu sırada işledikleri propaganda suçundan mahkum oldukları cezalar, süresi aynı olmak koşuluyla, çocuklara özgü güvenlik önlemi altında infaz edilecek.
Ancak, bu suçları birden fazla işleyen çocuklar ve ateşli silah, mermi, kesici, delici, patlayıcı veya yakıcı maddelerle toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılan çocuklar için bu hüküm uygulanmayacak.
TMK kapsamında suçlanan 15 yaşından büyük çocuklar da çocuk mahkemesinde yargılanacak.
TMK kapsamında işlenen suçlarda ceza artırımına yönelik hükümler, çocuklar için uygulanmayacak.
Çocuklar, ağır ceza mahkemelerinde yargılanamayacak, bu mahkemelere özgü soruşturma ve kovuşturma hükümleri çocuklar için uygulanmayacak.
Tasarıya göre, infaz hâkimi, disiplin cezasına karşı yapılan şikayet üzerine hükümlü veya tutuklunun savunmasını aldıktan, talep edilen diğer delilleri topladıktan sonra kararını verecek.
Tasarının yasalaşmasından önce verilen disiplin cezalarına karşı, yasalaşmasından sonra 6 ay içinde itiraz edilebilecek.
Sanığın kabul etmemesi halinde, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilemeyecek. Böylece sanık, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karşı olduğunu beyan edebilecek, dolayısıyla temyiz mahkemesinde beraat etme hakkını elde edebilecek.
Hükümetin planı yasayı 16 Temmuz'da oylamak
Tasarının yasalaşıp yürürlüğe girdiği tarihe kadar hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına kararı verilenler, yürürlükten itibaren 15 gün içinde başvurmaları haline hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı geri alınacak ve sanık hakkında yeniden hüküm verilecek.
Hükümet, içlerinde bu düzenlemenin de bulunduğu 17 yasayı, 16 Temmuz'a kadar Meclis Genel Kurulu'ndan geçirmeyi planlıyor. (BB/EÖ)