Mahkemeler, binlerce çocuğun sadece gösterilere katıldığı için tutuklanmalarına ve ağır cezalara çarptırılmalarına zemin hazırlayan Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) değiştirilmesinden sonra şimdi de Ceza Yasası'nın (TCK) 220/6 ve 314/2 maddelerine başvuruyorlar.
Çocuklar, bu kez "örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" veya "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla yargılanmaya başladılar.
Ağır Ceza Mahkemeleri'nin yerini çocuk mahkemeleri aldı
Dicle Haber Ajansı'na (DİHA) konuşan İHD Çocuk Komisyonu Yöneticisi Avukat Keziban Yılmaz, TMK'da yapılan değişiklikle birlikte çocukların sadece toplantı ve gösteri yürüyüşü sırasında yaptıkları suç tiplerinde "terör suçlusu" olarak yargılanmayacağını, toplantı ile gösteri dışında işleyebilecekleri tüm suçlardan yine örgüt üyesi olarak yargılanıp ceza almaya devam edeceklerini söylüyor.
Diyarbakır Barosu avukatlarından Canan Atabay da TMK'de yapılan değişikliklerde molotof kokteyli bulundurmanın ceza kapsamı dışına çıkarılmadığını ve tutuklanan çocukların çoğunun molotof bulundurdukları iddiasıyla yargılandığını söylüyor.
TMK'de yapılan değişiklik öncesi Ağır Ceza Mahkemeleri'nde tutuklanan çocuklar, artık aynı gerekçelerden bu kez Çocuk Mahkemeleri'nde tutuklanıyor.
Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişinin yıldönümü olan 15 Şubat'ta gerçekleştirilen protesto gösterilerinden bu yana geçen bir hafta içinde Diyarbakır, İstanbul, Hakkari, Mardin, Batman, Mersin, Urfa, Adana, Van, Siirt ve Şırnak'ta gözaltına alınan çocuklardan 55'i Çocuk Mahkemeleri tarafından TCK'nin 220/6. ve 314/2. maddeleri uyarınca tutuklanarak cezaevine gönderildi.
UAÖ'den Türk makamlarına eleştiri
Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) 2006'dan bu yana sadece gösterilere katıldıkları için gözaltına alınan ve tutuklanan çocuklar için kampanya başlattı.
Binlerce çocuğun kovuşturmaya maruz kaldığını belirten UAÖ, geçen yıl TMK'de bazı değişiklikler yapıldığını ancak pozitif olarak değerlendirilen bu değişiklikler sonucunda tüm çocukların serbest bırakılmadığının altını çizdi.
ANF'nin haberine göre, UAÖ, yetkililere, çocuklar için adli sistemin insan hakları alanında uluslararası normlara ve Türk hukukuna uygun olarak işlemesini gözetme çağrısında bulundu. UAÖ, Türk makamlarını "çocukların gözaltına alındıkları sırada ve haklarındaki soruşturma çerçevesinde tutuklulukları sırsında kötü muameleye maruz kaldıkları yönündeki güvenilir, uyumlu ve genel iddiaları etkin bir şekilde soruşturma zorunluluğunu yerine getirmediği" yönünde eleştirdi. (EKN/EÖ)
* Bu haberde BirGün Gazetesi, ANF ve DİHA'dan yararlanılmıştır.