İstanbul Kadıköy'da İskele Meydanı'nda tutuklu öğrencilere dikkat çekmek için yapılan mitingde arkadaşlarının serbest bırakılmasını isteyen gençler yürüdü. Miting süresince Terörle Mücadele Kanunu (TMK) ve Özel Yetkili Mahkemeler (ÖYM) protesto edildi.
Çağrıcılığını Halkların Demokratik Kongresi Gençlik Meclisi’nin yaptığı "Tutuklu Öğrencilere Özgürlük" mitingine; Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnisiyatifi, Öğrencime Dokunma Kampanyası, Eğitim-Sen 6 No’lu üniversiteler şubesi ve birçok gençlik örgütleri katıldı.
Mitinge Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ve BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ve üzerinde "Öğrencime Dokunma" yazılı dövizin arkasında yürüyen öğretmenler de destek verdi.
Saat 14.00 sıralarında Ayrılık Çeşmesi Meydanı'nda Tepe Natulius AVM önünde buluşan eylemciler, trafiğe kapatılan Rıhtım Caddesi boyunca sloganlar eşliğinde yürüdü.
Kortejin en önünde tutuklu arkadaşlarının özgürlüğünü tehdit eden hapishaneleri temsil eden parmaklık taşındı. "Gençlerin ve geleceğin fikirleri hapsediliyor", "Tutuklu öğrencilere özgürlük", "YÖK'ün vaat ettiği gelecek tutsaklık mı?", "TYM, ÖYM kaldırılsın" taşınan dövizlerden bazılarıydı.
Rıhtım Meydanı'na Üsküdar yönünden giren eylemciler kontrol noktalarından üstleri aranarak girdi. Kadıköy'de polis geniş güvenlik önlemi almıştı.
"Tutuklamalar her gün devam ediyor!"
Yapılan basın açıklamasında Türkiye genelinde 700'ü aşkın üniversite öğrencisi tutuklu bulunduğu hatırlatıldı:
"Gözaltılar, tutuklamalar gün be gün devam ettiği için rakamları net olarak ifade edemiyoruz. Bu hafta, Dersim'de, Ankara'da, Diyarbakır'da, İstanbul'da 100'e yakın öğrenci gözaltına alındı, tutuklanmaları an meselesi. Gözaltına alınanlardan haber bile alınamıyor. AKP, okul önünden, evden, kantinden her yerden öğrencileri topluyor. Bu tutuklama dalgasının en önemli hedefi Kürt Özgürlük Hareketi. BDP'nin 5000 üyesi tutuklu. Artık kimlik bilgileri de deliler arasında geçiyor. Kürt halkına yapılan bir siyasi ve sosyal soykırımdır. Kabul etmiyoruz."
"Yaşananlar sınıf savaşı"
"Biz bu süreci biliyoruz, tanıyoruz: yaşanan bir sınıf savaşıdır. Kürt kimliğinin egemen kimlikle, farklı inançların devletin dayattığı inançla, ezilenlerin ezenle, kadının ve LGBT bireylerin erkek egemenliğiyle verdiği mücadeledir. Yaşananlar, bu sınıf savaşımında ödenen bedeldir. Bugün yapılan, kazanılan haklarımızın geri alınmaya çalışılmasıdır. Devran dönüyor! Ama hava da dönüyor! Havanın döndüğünü bu meydanlar açıkça ortaya koyuyor. Hava işçiden, emekçiden, Kürt'ten, Kadından, Alevi'den, Devrimci'den yana dönüyor."
Demirtaş: "Üniversiteler şirket değil"
BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ise "Tayyip Erdoğan kendini padişah zannediyor. Öğrenciler Erdoğan'ın ve saz arkadaşlarının kölesi değil, üniversiteler de şirket değil" dedi.
Demirtaş "Öğrenciler bin bir yoklukla, yoksullukla, zorlukla üniversitelere giriyor, AKP ise onları tutulayarak okuldan atarak üniversite kapılarını onlara kapatıyor, izin vermeyeceğiz. Sonuna kadar öğrenci kardeşlerimizin ve vefakâr ailelerinin yanında olacağız" diye devam etti. Gençleri görünce üniversite yıllarını hatırladığını söyleyen Demirtaş, kürsüden "Bê ziman jiyan na be" sloganını attırdı.
Tutuklu öğrencilerden mektuplar
Tekirdağ cezaevinde tutuklu bulunan İstanbul Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi Yiğit Yirmibeş'in mektubu okundu. Aileler de söz aldı. Tutuklu öğrencilerden Deniz Küçükbumin'in annesi "Ben sadece Deniz'in annesi değilim, hepinizin annesiyim" dedi. Eren Yurt'un annesi Sultan Yurt, Uğur Ok'un annesi Satiye Ok, tiyatro oyuncusu Orhan Aydın ve İstanbul HDK milletvekili Sebahat Tuncel, cezaevinden iki gün önce çıkan Cebrail Günebakan da birer konuşma yaptı.
Akademisyenler: Eğitimi biz yapıyoruz, yoklamayı yargı!
Öğrencime Dokunma kampanyası adına konuşan Galatasaray Üniversitesi Öğretim Görevlisi Verda İrtiş, "Tutuklu öğrencilere karşı bilim üreten üniversite yönetimlerinin suskunluğu utanç verici. ÖYM'nin hükmünü de, YÖK'ün disiplinini de kabul etmiyoruz, bizim TMK'ya ve ÖYM'ye verecek öğrencimiz yok. Onlar bizim öğrencilerimiz, sayılarını da adlarını da biz biliriz." dedi.
Kürsüde yapılan konuşmaların ardından Bandista konser verdi; öğrenciler marşlar ve şarkılar eliğinde halay çekerek eylemi bitirdi. (AS/HK)