Sanatçı İrfan Ertel, Türkiye Komünist Partisi'nin yüzüncü yılında eserleriyle Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nde.
Türkiye'de özel olarak işçi sınıfının partili mücadelesine doğrudan veya dolaylı olarak emeği olan kişilerin portrelerinin bir araya geleceği sergi, yarın açılıyor. 30 Eylül'e kadar açık kalacak serginin ismi; "100 Yaşa Can Verenlerden..."
İrfan Ertel'in az bir bölümü daha önce başka amaçlarla yapılmış resimlerinden hareketle başlayan proje, TKP'nin yüzüncü yaşına denk gelen 2020 yılı içinde büyüdü.
Artık hayatta olmayanları resmeden Ertel, tuvale taşınması tereddütsüz arzu edilen bir dizi parti emekçisinin ise fotoğrafına ulaşamadı.
Serginin yürütücüğünü yapan Nâzım Hikmet Kültür Merkezi "100 Yaşa Can Verenlerden..." ile ilgili olarak şunu söylüyor:
"100 yaşa can verenlerden" portrelerinin eksiksiz biçimde bir araya getirilmesi elbette mümkün değildi. Sayısız kadın ve erkek, kimisi çok ünlenmiş, kimisi adı herhangi bir kayıtta bile kalmamış, işçi, emekçi, genç, yaşlı, aydın birbirlerine eklenerek, bazen birbirine eklendiğinin farkında bile olmaksızın muazzam bir akış oluşturdular. Asıl olan bu insanların oluşturduğu bütündür. Bütünsel akışın içinden yalnızca parlayanların, göze çarpanların bir bölümü bu sergide resmediliyor. Parlayanlarımız o büyük kolektif akışın kendisi değiller; ama belli ölçülerde onu temsil edebiliyorlar. O nedenle "... can verenler" değil "can verenlerden" demeyi tercih ettik."
İrfan Ertel hakkında
1951'de Muğla, Bayır'da doğdu. 1969'dan beri örgütlü bir komünist olarak siyasal mücadelenin içinde yer alıyor. Bu uzun süre içinde TSİP, TKP-İşçinin Sesi ve TKP saflarında bulundu.
1971–1979 yılları arasında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümünde sanat eğitimi gördü. Öğrenciliği sırasında Ruhi Su ile tanıştı ve Dostlar Korosunda yer aldı. 1990'larda Ruhi Su Vakfı'nın yönetiminde bulundu. 1970'li yıllarda epik tiyatronun ülkemizdeki en önemli temsilcisi sayılan Vasıf Öngören'in İstanbul Birlik sahnesinde dekoratör olarak görev aldı.
Bugüne kadar birçok karma sergiye katıldı ve çeşitli illerde 60 kadar kişisel sergi açtı. Çalışmalarında güncel ve insanı ilgilendiren sorunları resminin ana konusu olarak ele alıyor.
Sergi her gün 10.00 – 22.00 saatleri arasında gezilebilir.
(AÖ)