İstanbul Şehir Tiyatrosu Sanatçıları Derneği (İŞTİSAN) Hilmi Zafer Şahin’in İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeliği görevinden 1 Temmuz’da görevinden istifa etmesiyle ilgili haberlere dair açıklama yaptı.
İstifası nedeniyle açıklama yapmaya Şahin Şehir Tiyatroları'nda dramaturg olarak devam edeceğini söylemişti. İŞTİSAN istifanın kamuoyuna “yönetim krizi” olarak yansıdığını ancak bunun bir yönetmelik krizi olduğunu söyledi.
Hilmi Zafer Şahin kimdir? İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümü'nden 1982 yılında mezun olan Şahin, aynı okulda başladığı yüksek lisans öğrenimini 1984 yılında bitirdi. Şahin'in değişik dergi ve gazetelerde tiyatro, tarih ve kitap tanıtımı konularında yazıları yayımladı. Şahin, yakın dönemde, Mimar Sinan Üniversitesi, Beykent Üniversitesi ve Kadir Has Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde tiyatro konusunda dersler verdi. 1994 yılından itibaren Müjdat Gezen Sanat Merkezi'nde "Oyun İncelemesi" ve "Tiyatro Tarihi" dersleri vermektedir. 1982'de Yarın Dergisi'nin düzenlediği yarışmada "Eleştiri"; 1989'da Gençlik Kitabevi'nin düzenlediği yarışmada "Bilimsel Araştırma" dallarında ödüller aldı. 1988 yılında girdiği İBB Şehir Tiyatroları'nda, değişik yıllarda Yönetim Kurulu Üyeliği, Genel Sanat Yönetmeni Yardımcılığı ve Başdramaturg görevlerinde bulundu.
|
İŞTİSAN açıklamasında 2012’de gerçekleşen ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin İstanbul Şehir Tiyatroları yönetiminin sanatçılardan alınarak bürokratlara devredilmesine yol açan yönetmelik değişikliğine yer verdi.
Tiyatroda özerklik vurgusu
Açıklamada yönetmelik değişikliğinin işlemediği, tiyatroyu tiyatrocuların yönetmesi gerektiğinin altı çizilerek duyuruldu.
“Vesayetçi bir zihniyetle, tiyatro yönetimini bürokratlara teslim eden, tiyatronun en üst organı olan Yönetim Kurulu’nun başkanlığına İBB Genel Sekreter Yardımcısı’nı atayan, Genel Sanat Yönetmenliği’ni aşağılayarak işlevsizleştiren 2012 Yönetmelik Darbesi’nin sonuçlarını yaşamaktadır, Cumhuriyet’ten de yaşlı İstanbul Şehir Tiyatrosu.”
“2012 Yönetmelik Darbesi’ni izleyen iki sezonun başarı bakiyesi, tiyatro bünyesinin bürokratik vesayete uyum sağlamasının imkansızlığını da ortaya koymuştur.”
“Sanat, büyük zamanda ‘inatçı’ kimliğini defalarca gösterdi. ‘Sanata karşı inat’ ise tarihte hiçbir zaman başarılı olamadı. İstanbul Şehir Tiyatrosu’nun 100. yılını sessiz sedasız geçiştirmeye çalışmanın mahcubiyeti, bu yersiz ‘inatlaşma’ artık son bulsun. “
“İstanbul Şehir Tiyatrosu’nun ‘özerk’liğini sağlayacak bir yeniden yapılanma hamlesine bugün hemen başlayabiliriz.“
“Bürokratik vesayet denendi. Olmadı. Çünkü tiyatroyu tiyatrocular yönetir.”
Yönetmelik değişikliği istifaları
2012’deki yönetmelik değişikliğiyle İstanbul Şehir Tiyatroları'nda "repertuar kurulu" yerine "edebi kurul" geldi. Bu kurulun başında bir bürokrat oluyor.
Genel sanat yönetmeninin başında olduğu ve yedi kişiden oluşan yönetim kurulunun başkanlığına ise Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı getirilirken; Başkan yardımcısı ise Kültür Daire İşleri Başkanı oluyor.
Yönetmelik değişikliğini izleyen günlerde Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Ayşenil Şamlıoğlu ve altı yönetim kurulu üyesi ile 1996-2000 yılları arasında Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği yapan, dört yıldır da Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın sanat danışmanlığı yapan Kenan Işık istifa etmişti. (YÖ/BK)