*Zaven Biberyan
Tiyatronun az bilinen gerçeklerini gün ışığına çıkaran etkinlikleri gündemine alan Türkiye Tiyatro Vakfı, "Tiyatromuzda Tarih Konuşmaları" kapsamında nisan ayında iki oturum düzenliyor.
İlk olarak Mehmet Kerem Özel, "Türkiye'nin Gerçekleşmeyen İlk Anıtsal Tiyatro Projesinin Öyküsü"nü anlatacak. Oturum 20 Nisan Çarşamba günü saat 19.00'da başlayacak.
Diğer etkinlik ise "Kulis Dergisinden Çınlayan Aykırı Bir Ses: Zaven Biberyan'ın Tiyatro Eleştirileri" başlığını taşıyor. Reha Keskin'in konuşmacı olarak katılacağı oturum, 27 Nisan Çarşamba günü saat 19.00'da düzenlenecek.
Türkiye'nin Gerçekleşmeyen İlk Anıtsal Tiyatro Projesinin Öyküsü
Konuşmacı: Mehmet Kerem Özel
Tarih: 20 Nisan 2022 Çarşamba 19.00
Etkinlik hakkında kısa bilgi şöyle:
"Türkiye'nin ilk anıtsal tiyatro binası, 1946-1969 tarihleri arasında tasarımı ve yapımı tamamlanarak açılan Kültür Sarayı, sonraki adıyla Atatürk Kültür Merkezi'dir. 1970'te çıkan yangından sonra, sekiz yıllık bir onarımdan geçen AKM, 1978'de tekrar açılır ve otuz yıl boyunca sayısız sanatçı ve sanatsevere ev sahipliği yapar. İstanbul kültür sanat hayatının kalbi olur. 2008'te yenilenmek üzere kapatılması büyük tartışmalara sebep olurken uzun bir bekleyişin ardından AKM'nin kapıları bu sezon bir kez daha açılır.
"Bu binaya giden yolda en önemli durak ise 1934'te düzenlenen Şehzadebaşı Tiyatro ve Konservatuvar Binası Uluslararası Mimari Proje Yarışması'dır. İstanbul Belediyesi tarafından, Şehzadebaşı'nda bir tiyatro ve konservatuvar binası ve önündeki 16 Mart Şehitleri abide meydanı tasarımı için açılan yarışmaya seksen bir proje katılır ve Hans Poelzig'in tasarımı birinci olur. Mehmet Kerem Özel, Cumhuriyet döneminde İstanbul'da hayata geçemeyen ilk anıtsal tiyatro binası projesini anlatırken Direklerarası'nın hayattan koparılışının gerçek öyküsüne de değinecek."
Kulis Dergisinden Çınlayan Aykırı Bir Ses: Zaven Biberyan'ın Tiyatro Eleştirileri
Konuşmacı: Reha Keskin
Tarih: 27 Nisan 2022 Çarşamba 19.00
Etkinlik ile ilgili olarak Tiyatro Vakfı, "Ermeni yazınının muhalif ve güçlü kalemlerinden Zaven Biberyan (İstanbul; 1921-1984) romanları ve hikâyeleri ile azınlıkların yaşamına dikkat çekerken gazeteci ve siyasi kimliğiyle de mücadeleci bir yaşam sürer. Doğumunun 100. yılında, yazın dünyasında çeşitli yönleriyle anılırken yazarın pek bilinmeyen bir yönüne Kulis dergisinde rastlarız: Sıkı bir tiyatro eleştirmenidir Zaven Biberyan.
"Ele aldığı oyunları tüm katmanlarıyla incelerken sık başvurulan basmakalıp yaklaşımlara karşı çıkar, kolaycılığı yerer, eleştirmenin tiyatrodaki yerinin önemine değinir; bir bakıma eleştirinin eleştirisini yapar.
"Reha Keskin'in Kulis dergilerini tarayarak hazırladığı sunumda, 1900'lerin ikinci yarısında İstanbul'da sahnelenen belli başlı oyunların yorumlarını dinlerken aynı zamanda döneminin çok önünde olan bir tiyatro eleştirmenini de yakından tanıyacağız" diyor.
Çevrimiçi ve Zoom üzerinden takip edilebilecek etkinlikler ücretsiz. Katılım sınırlaması nedeniyle kayıt yaptırılması gerekiyor.
(AÖ)