Mısırın dünyaca ünlü yazarı Tevfik El-Hekimin yazdığı Trendeki Derviş, 20. yüzyılın en ilgi çekici yazarlarından Pirandellonun Ağzı Çiçekli Adam, Cahit Atayın yazdığı türkü müzikali Sultan Gelin, Zeynep Avcının yazdığı Gılgameş, A.Mithat Efendinin romanından Mustafa Miyasoğlunun oyunlaştırdığı müzikli oyun Çengi, Musahipzade Celalin yazdığı Pazartesi-Perşembe, Reşat Nuri Güntekinin yazdığı Yaprak Dökümü, Aziz Nesinin yazdığı Hadi Öldürsene Canikom, Oktay Rifatın Yağmur Sıkıntısı, Turgay Narın Can Ateşinde Kanatlar ve Refik Erduranın Cengiz Hanın Bisikleti adlı oyunları bu sezonun yeni oyunları arasında yer alıyor.
Yeni sezonda, seyirciyle buluşacak çocuk oyunlarının sayısı da sekize yükseltildi. Shakespearein metninden Neşe Erçetin Atakanın çocuk oyunu olarak uyarladığı Bir Gece Masalı, Zerrin Akdenizli Çelenkin Altın Küp ve Saint-Exuperynin Küçük Prens adlı oyunu bunlardan birkaçı..
Sahnede tanıdık yüzler
Şehir Tiyatrolarının bu yılki oyuncu kadrosunda da diğer yıllardan farklı olarak Meltem Cumbul, Mehmet Ali Alabora, Şebnem Dönmez, Ziya Kürküt, Şükriye Tutkun gibi tanıdık yüzler bulunuyor. Meltem Cumbul ve Mehmet Ali Alabora, William Shakespearein Hırçın Kız, Şükriye Tutkun Sultan Gelin, Şebnem Dönmez Ben Anadolu ve Ziya Kürküt de Midasın Kulakları adlı oyunlarda rol alacaklar.
Yaşayan Sergiler
Geçtiğimiz sezon Vasfi Rıza Zobu ile başlatılan Yaşayan Sergiler etkinliğinin bu yılki konuğu, Şehir tiyatrolarının kurucularından ve Türk tiyatrosunun duayenlerinden Muhsin Ertuğrul olacak. Şehir tiyatrolarının 90. kuruluş yılı anısına gerçekleştirilen Muhsin Ertuğrulun Yaşayan Sergisi, sezon boyunca Ümraniye Sahnesinde gezilebilecek.
Gelecek yılın programı da belli
İstanbul Şehir Tiyatroları'nda bu yıl bir ilke de imza atıldı. Kurum, ilk kez bir yıl sonrasını, yani 2004-2005 repertuarını da kamuoyuna açıkladı. Goethe'nin Faustu, Sofokles'in Antigoneu, Turan Oflazoğlu'nun IV. Muratı ve Necati Cumalı'nın Minesi 2004-2005 sezonunda sahnelenecek oyunlar arasında gösteriliyor.
Bakırköy Belediye Tiyatroları
Bakırköy Belediye Tiyatrosu (BBT) da, 1 Ekimde sezona merhaba dedi. İkinci Caddenin Mahkûmu adlı oyunu ile perdelerini açan BBT, 14. yılında hemen her kesimden izleyiciye hitap eden bir repertuarla tiyatro severlerle buluşuyor.
BBTde bu sezon seyirciyle buluşacak ilk yeni yapım; Nobel Edebiyat ödüllü, İtalyan tiyatro adamı Dario Fonun Klakson, Borazanlar ve Bırtlar adlı oyunu. Dilimize Füsun Demirel tarafından çevrilen oyunu Turgay Kantürk yönetiyor.
Dekoru Ayçın Tar, kostümleri Gönül Sipahioğlu tarafından gerçekleştirilen komedide Munis Düşenkalkar, Levent Tülek, Yonca Cevher, Çetin Etili, Mert Asutay, Durul Bazan, Emrah Eren, Gökhan Bozkurt, Gökhan Seyhan, Faruk Üstün, Elif Özge Özder, Gülin Vaz, Alican Yücesoy ve Ömer Efe Akyalçın rol alıyor. 25 Ekimde prömiyer yapacak Klakson, Borazanlar ve Bırtlar, bir sanayicinin kaçırılmasıyla gelişen olayları ele alan politik bir komedi.
Daha çok sinemacı yanıyla tanınan Rainer Werner Fassbinderin yazdığı Kahvehane, BBTnin bu sezonki iddialı bir başka yeni oyunu. Türkiye prömiyerini gerçekleştirecek olan Kahvehaneyi genç kuşak alman yönetmenlerden Claudia Bauer sahneleyecek.
Fassbinderin, Goldoninin aynı adlı oyunundan uyarladığı Kahvehane, kumar tutkusu yüzünden varını yoğunu yitirme noktasına gelen Venedikli tüccar Eugenio'nun giderek batağa saplanmasını konu alıyor.
Savaşın korkunçluğu
BBTnin 2003-2004 repertuarında yer alan diğer bir oyunu ise Aleksey Arbuzovun Söz Veriyorumu. Oyun üç gencin Leningrad kuşatmasında başlayan 17 yıllık yaşam öyküsünü anlatıyor. Savaşın korkunçluğu ve dehşeti, Söz Veriyorumda dostluğun, ve dayanışmanın önemi ekseninde sorgulanıyor.
Geçen sezondan devam edenler
BBT, geçen sezon seyirci karşısına çıkan yapımlarından, Shakespeareden Can Yücelin uyarlayıp Müşfik Kenterin yönettiği Bahar Noktası, Neil Simonın yazıp Emre Kınayın yönettiği 2.Caddenin Mahkumu, Jean Kerrin yazıp Müşfik Kenterin yönettiği Mary Mary, Çetin Altanın yazıp Müşfik Kenterin yönettiği Dilekçe 2003-2004 sezonunda da seyircisiyle buluşmayı sürdürecek.
Gençlik oyunları savaş karşıtı
BBT, geçen sezon sonunda hazırladığı tek perdelik dört oyunla, bu kez genç seyirciye seslenmeyi amaçlıyor. Gençlik oyunları adı altında hazırlanan projede Fidan Tekin yönettiği Aziz Nesinin Yaşasın Kavuniçi ile Turgut Özakmanın Darılmaca Yok adlı oyunlarıyla Edip Sanerin yönettiği Fernando Arrabalın Cephede Piknik ve Eugène Ionesconun İki Kişilik Hırgür adlı oyunları yer alıyor.
Bu dört oyunun da ortak temasını, savaş karşıtlığı ve düzen eleştirisi oluşturuyor. Darılmaca Yokta toplumsal kurtuluş yerine bireysel kurtuluşu tercih eden insanlar anlatılıyor.
Yaşasın Kavuniçi ise, sınıf atlama telaşındaki küçük burjuva ailesini konu alıyor.
Cephede Piknikte savaşın ve savaşta ölenlerin anlamsızlığı saçma komedyanın içinde grotesk bir taslak biçiminde işlenirken;
İki Kişilik Hır Gürde de yine absürd tiyatronun olanaklarıyla iletişimsizlik, yabancılaşma ve insansızlaşma temaları ele alınıyor.
Çocuk oyunları
BBT, bu sezon iki yeni çocuk oyununu da küçük izleyicilerin beğenisine sunacak. Fikret Terzinin yazıp Didem Germen Aydının yönettiği Barış Ormanında Yarış, dekor tasarımı Ali Yenel, kostüm tasarımı ise Gönül Sipahioğluna ait.
Oyunun başlıca rollerinde Gökhan Seyhan, Sibel Seyhan, Elif Ürse, Özge Özder ve Attila Eroğlu var. Oyunun prömiyer tarihi 11 Ekim. Barış Ormanında Yarış sevgi, dostluk, kardeşlik ve başarma kavramlarını işleyen müzikli ve heyecanlı bir çocuk oyunu.
Haluk Işıkın yazıp Defne Şener Günayın yönettiği Harikalar Mutfağının dekor ve kostüm tasarımını Ayçın Tar gerçekleştiriyor. Oyunda Emrah Eren, Faruk Üstün, Gülin Vaz, Gökhan Bozkurt ve Güneş Kozal rol alıyor. Harikalar Mutfağı 4 Ekimde perde diyor.
Harikalar Mutfağı, edilen kavgaların ve yaşanan çekişmelerin ardından kurulabilecek dostluklar ve hepimizin içinde var olan iyiyi ele alan müzikli danslı bir çocuk oyunu.
Suzen Albekin yazıp Mert Asutayın yönettiği Çakmaktaşı adlı çocuk oyunu ise yine bu yılda küçük izleyicilerle buluşmaya devam edecek.
Yıllardır kukla ve gölge üzerine yaptığı çalışmalarıyla tanıdığımız Cengiz Özek 2003-2004 tiyatro sezonunda BBT çatısı altında olacak. Cengiz Özekin yazıp yönettiği Çöp Canavarı adlı gölge oyunu sezon boyunca seyircilerin karşısında olacak. Cengiz Özek, bu sezon ayrıca BBTde bir kara tiyatro örneği de hazırlayacak.
Özel tiyatrolar
Beşiktaş Belediyesinin düzenlediği Tiyatrolar Buluşması, bugün (3 Ekim) başlıyor. Türk tiyatrosunun duayenlerini İstanbullu izleyicilerle buluşturan etkinlik, 9 Ekime kadar devam edecek.
Akatlar Kültür Merkezi Sahnesinde gerçekleşecek buluşmada, Bugün (3 Ekim) Bir Garip Orhan Veli, 4 Ekimde Kumbaradaki Zürafa, 6 Ekimde Yaşasın Savaş, 7 Ekimde Türkiyenin Delisi, 8 Ekimde Çılgın Haftasonu, 9 Ekimde Ödünç Yaşamlar izleyici ile buluşacak.
Özel ve amatör tiyatrolara ev sahipliği yapan Maya Sahnesi, yeni sezonu 27 Eylül Cumartesi günü Altıdan Sonra Tiyatro Grubunun Bekleme Salonu adlı yeni oyunuyla açtı.
Maya Sahnesinde yeni sezonda Açık Tiyatro Muhittinle Geçen Şen Günlerimi, Tiyatro Diyez Özel Bir Günü Stüdyo Drama Terk ve Suret-Kent ve Beden ve Kader Ağıtlarıı; tiyatrotem Böyle Devam Edemeyizi, Tiyatro Boğaziçi, Pilavdan Dönenin Kaşığı Kırılsın ve Yeni Bir Hayat İçini; Alchera Oyuncuları 6.Günü sahneleyecek.
Oda Tiyatrosu 2004 sezonunu, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İbrahim Üzümcü Kültür merkezinde Operadaki Hayalet Üzerine Bir Fantezi adlı oyunla açtı. İzleyicilerin beğenisini kazanan oyun, bu sezon Ankara da Ethos Uluslararası Tiyatro Festivali çerçevesinde Ankara Sanat Tiyatrosunda sergilenecek.
Semaver Kumpanya - Çevre Tiyatrosu ise, 10 Ekimde yeni sezonu Orhan Kemalin Murtaza adlı oyunuyla açacak. Oyunu Işıl Kasapoğlu yönetiyor. Ayrıca, Profilo Kültür Merkezinde bu hafta boyunca Tiyatro Kedinin Yalandan Kim Ölmüş adlı oyunu izlenebilir.
İstanbul Devlet Tiyatrosu sezonu 7 Ekimde açıyor
İstanbul Devlet Tiyatrosu da perdelerini bir hafta sonra, 7 Ekim'de kapanmamak üzere açacak.
Bundan sonra sezonu kapatmama kararı alan İDTnin bu yılki repertuarı yeni yazarların, daha önce sahnelenmemiş oyunlarından oluşuyor. İDTde sezonun ilk oyunları geçtiğimiz sezon sekiz dalda Afife Tiyatro Ödülü alan Maksim Gorki'nin Ayaktakımı Arasında, Vüsat O. Bener'in İpin Ucu, Güngör Dilmen'in Osmanlı Dram Kumpanyası olacak.
DT, Kasım ayında ise Ronald Harwood'un Taraf Tutmak, Neil Simon'un Güneş Çocuklar ve Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun Yaban adlı oyunlarının prömiyerini gerçekleştirecek.
Bu hafta, Vüsat O. Bener'in yazdığı Müşfik Kenter'in yönettiği İpin Ucu adlı oyunu Oda Tiyatrosunda; Maksim Gorkinin yazdığı, Mustafa Avkıranın yönettiği Ayaktakımı Arasındayı Aziz Nesin Sahnesinde izlemek mümkün. AKM Büyük Salonda ise, 12 ve 19 Ekim günlerinde, Shakespearein Kral Learı izleyici ile buluşacak.
Yeni sezonunun yeni oyunları arasında, İlk Türk tiyatro oyuncusu Ahmet Fehim Bey'in anı defterinden Güngör Dilmen'in oyunlaştırdığı Osmanlı Dram Kumpanyası, Hitler döneminin ünlü orkestra şefi Wilhelm Furthwangler'in yaşamını anlatan Taraf Tutmak ve Martin Crimp'in yazdığı Kır, Neil Simon'un defalarca sinemaya aktarılan komedisi Güneş Çocuklar adlı oyunları bulunuyor.
Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun yazdığı Türk edebiyatının en ünlü romanlarından Yaban ise ilk kez tiyatroya aktarılarak sanatseverlerle buluşacak.
İDT sahnelerinde geçen sezon tiyatroseverlerle buluşan Barillet ve Gredy'nin Kaktüs Çiçeği, Memet Baydur'un Kamyon, Edip Cansever'in Ben Ruhi Bey Nasılım?, İhsan Oktay Anar'ın Efrasiyab'ın Hikayeleri gibi oyunları, bu sezon da izlenebilecek
Bilet fiyatlarına zam
Devlet Tiyatrolarıyla ilgili bir diğer gelişme bilet fiyatlarıyla ilgili. Yeni düzenlemeyle tam bilet 4 milyon liradan 6 milyon liraya, indirimli bilet ise 2.5 milyon liradan 4 milyon liraya çıkarıldı.
Yapılan zamla balkonda tam bilet fiyatı 3 milyon liradan 5 milyon liraya, indirimli bilet fiyatı 2 milyon liradan 3 milyon liraya, 4 kişilik loca bilet fiyatı ise 16 milyon liradan 20 milyon liraya yükseltildi. Ayrıca müzikal oyunların bilet fiyatları da yeniden düzenlendi. (GE/BB)