Tiyatro Kooperatifi, 21 Aralık 2022 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile film gösterimleri ve konserlerden alınan eğlence vergisi oranının yüzde sıfır olarak belirlenmesi üzerine 24 Aralık Cumartesi günü #ArtıkÇözümİstiyoruz başlığıyla bir kampanya başlattı.
Yaratıcı kadroları, tüm üretimleri, gelişimine büyük katkı sağladığı oyuncuları, teknik personeli ve seyircisiyle, başta kültür sanat ekosistemi olmak üzere tüm yaratıcı endüstrileri besleyen, Tiyatro Kooperatifi’nin sürdürülebilirlik sorununu ısrarla vurguladığı ve raporladığı özel tiyatro alanının, ihtiyaç duyduğu ve hak ettiği desteği göremediğini kamuoyuna duyurarak yetkili kurum ve kuruluşları Kooperatif’in taleplerini gerçekleştirmeye davet ediyor.
Tiyatro Kooperatifi, özel tiyatroların yıllara dayalı köklü sorunlarının çözümü için kuruluşundan bu yana tekrar ettiği, takipçisi olduğu aşağıdaki taleplerinin “Artık Gerçekleşmesini” bekliyor.
Talepler
❖ Özel tiyatro biletlerindeki KDV oranı kalıcı olarak sıfırlanmalı veya en alt vergi diliminden değerlendirilmelidir.
❖ Kurumlar Vergisi ile Gelir Vergisinin yüksek dilimleri; özel tiyatrolar üzerinde bir yüktür ve bu yük kaldırılmalıdır.
❖ Özel tiyatrolara sponsor olan gerçek ve tüzel kişilerin yaptığı harcamalar, Kurumlar/Gelir Vergisinden mahsup edilebilmelidir.
❖ Özel tiyatroların bağış ve/veya yardım alabilmesi sağlanmalıdır.
Özel tiyatroların sanatsal üretimini zenginleştirirken ekonomik, sosyal ve hukuki açıdan güçlenmesi ve sürdürülebilir hale gelmesi için çalışan Tiyatro Kooperatifi, yeni yılda da Türkiye’deki özel tiyatrolar için 21. yüzyılda dünya standartlarında tiyatro yapabilme alanını tesis edebilmek hedefiyle çalışmaya ve dayanışmayı büyütmeye devam edecek.
Tiyatro Kooperatifi hakkında
Mesleki alanda özel tiyatroları temsilen, tiyatro sektöründeki tüm üretim ve uygulama süreçlerinin iyileştirilmesi ve profesyonelleştirilmesi amacıyla, 26 Haziran 2019’da İstanbul’daki özel tiyatroların bir araya gelmesiyle kuruldu. Yönetim kurulu başkanlığını Yeşim Özsoy’un üstlendiği Tiyatro Kooperatifi’nin yönetim kurulu Ersin Umut Güler, Hakan Silahsızoğlu, Mert Fırat, Muharrem Uğurlu, Volkan Yosunlu ve Vildan Güleç’ten oluşuyor.
Tiyatro Kooperatifi’nin şu anda; Altıdan Sonra Tiyatro-Kumbaracı50, Altkat Sanat, Altsahne, Ankara Birlik Tiyatrosu, Apartman Sahne, Asmalı Sahne, Atlas Tiyatro Araştırmaları, Atta Festival, Baba Sahne, Balkonda Sanat Prodüksiyon, Biraderler Yapım, BRC Sanat Prodüksiyon Tiyatrosu, Craft, Dandun Tiyatro, DasDas, Derinart, Dilek Türker-Tiyatro Ayna, Echoes Sahne, EKİP Tiyatrosu, Ekip Kafile, Entropi Sahne, Erbulak Evi, Eylül Sahnesi, Fabrika Sanat, Gaca Tiyatro, GalataPerform, Germinal Tiyatro, HANN Sahne, ikincikat, İstanbulimpro, Kadıköy Emek Tiyatrosu, Klan Sahne, Koma, Kuzgun Yapım, K! Kültüral Performing Arts, Lavean Sanat Grubu, Levent Üzümcü Tiyatrosu, Mam'art, Mask- Kara Tiyatrosu, mesele kumpanya, NoAct Sahne, oyun atölyesi, Pafta Tiyatro, primatölye, QPerformans, Reha Özcan Kumpanyası, Sahne3, Semaver Kumpanya, Tatavla Tiyatro-Tatavla Sahne, Tatlı Ekşi Tiyatro, TTeşkilaTT, Tiyatro Alesta, Tiyatro Amorf, Tiyatro Bereze, Tiyatro D22, Tiyatro Dalga, Tiyatro 11, Tiyatro (Hâl), TiyatroDea, Tiyatro Hemhâl, Tiyatro.iN, Tiyatrokare, Tiyatro Mima, TiyatrOPS,Tiyatro Oyun Kutusu, Tiyatro Öteki Hayatlar, Tiyatro Pangar, Tiyatro Tiyatral, Tiyatro Yan Etki, Tiyatro Yeniden, Toy İstanbul, Versus Tiyatro, Wise Akademi, Yolcu Tiyatro ve Yapıcı Tiyatro’dan oluşan 75 ortağı bulunuyor ve güç birliği her geçen gün artıyor. Bu dayanışmayı tüm Türkiye’ye yaymayı arzulayan Tiyatro Kooperatifi, bu doğrultuda bölgesel kooperatifleşme çalışmalarına da destek veriyor ve tüm tiyatro kooperatiflerinin birlik statüsünde birleşmesini hedefliyor.
(EMK)