İmece usulü bir çalışmayla yayın hayatına başlayan Tiyatro Gazetesi, yayın hayatına ilk adımını attı. 2.sayısı çıkan gazetenin yazarları arasında Ataol Behramoğlu, Ferhan Şensoy, Yılmaz Onay, Orhan Aydın, Yaşam Kaya, Nevzat Süs, Nazif Uslu bulunuyor.
Münir Özkul sahnesi ve çeşitli tiyatro çevrelerinin ortak çalışması olan gazete Su Gösteri Sanatları Yayıncılık Organizasyon'un çatısı altında çıkıyor. Tiyatro Gazetesinin çıkış serüvenini Nurhan Uslu ve Deniz Atam anlattı.
"Ne söylediğini bilen gazete"
Tiyatro Gazetesini çıkarmaya nasıl karar verdiniz?
Tiyatro Gazetesi, tiyatro dünyasına yeni bir ses, yeni bir soluk için çıkıyor. Türkiye'de çıkan, kapanan ve hâlâ yayın yaşamına devam eden tiyatro dergileri birçok işlevi yerine getirdi. Kimileri hâlâ getirmeye devam ediyor. İnternet portallarında tiyatro haberciliği yapan birçok site, tiyatro sanatına hizmet ediyor.
Fakat tiyatroyla ilgili çıkan yayınlar, içerik olarak yeterince seyirciyi hedeflemiyor. Tiyatro Gazetesi seyirci hedefli bir gazete. Seyircinin çok rahatlıkla alıp tiyatro dünyasında neler oluyor ve nerede hangi oyun oynuyor, çok kolay öğrenebilmesini sağlayacak. Bu gazetenin bir kimliği, duruşu var. Ne söylediğini biliyor.
Türkiye'de hiç azımsanmayacak sayıda profesyonel ve amatör tiyatro var. Bu tiyatroların sesi soluğu olmayı, tiyatroların birbirini tanıması ve tabii ki örgütlenmesine hizmet edecek bir gazeteye ihtiyaç duyduğumuz için böyle bir gazete çıkarmaya karar verdik.
"Eksiklerimizi biliyoruz, yolumuz uzun"
Gazete ile ilgili ne gibi tepkiler aldınız?Tiyatro dostlarından övgüler aldık. Beğenilerini dile getiren okuyucular, dostlarımız bizi yüreklendirdi. Gazetemizi haber yapan dostlara, çok teşekkür ederiz. Bizleri yüreklendiren dostlarımıza şunu söylemek isteriz ki; daha işin başındayız, eksiklerimizi biliyoruz ve yolumuz çok uzun.
Amatör tiyatro çevrelerinin gazetemize olan ilgisi ve coşkusuysa bizim için tarif edilemez bir mutluluk. Tiyatro Gazetesi'nin satışı için, Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde bir araya gelen yazar, yönetmen, oyuncuların çabasıysa gerçekten göz yaşartıcı bir mutluluk tablosu.
Yalova Belediye Tiyatrosunda oyunlara gelen seyirci 100 adet gazetemizi almış. Evet, işte önemli olan bu. Seyircilerin de artık bir tiyatro gazetesi var. Ve alıp okuyorlar. Yalova'daki genç tiyatrocu arkadaşlarımızın emeğine sağlık…
Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde (NHKM) "Değişim Atölyesi Oyuncuları"nın Kasım ayı boyunca NHKM'nin bahçesinde Tanya'yı sergilerken seyirciye aktif gazete satışını gözlemledik. İnsanların yoğun ilgisi ne kadar doğru bir iş yaptığımızı bir kez daha kanıtladı.
Ankara Tiyatro Festivalinde kapılarda gazetemizi seyircimizle buluşturan, Antakya’da, Eskişehir de Kocaeli’nde, Bursa’da bizzat seyirciyi hedef alan satışların başarısı gerçekten mutluluk verici.
"Hedefimiz gazeteyi haftalık çıkarmak"
Gazete kendini nasıl finanse ediyor?
Tamamen tiyatrocuların emekleriyle finans ediliyor, gazetenin diğer çıkış aşamalarında olduğu gibi…
Hedefleriniz arasında neler var?
Tiyatro Gazetesi, tiyatroyu daha ötelere taşımak isteyenlere, güzel bir gelecek düşü kuranlara, güzel günlerin geleceğine inananlara hizmet edecek. Biz güçlendikçe elbette 15 günlük çıkacağız. Hedefimiz; hep birlikte, haftalık bir gazete çıkarmak…
Güçlü bir ses olarak çıkmak için; sesimize ses, soluğumuza soluk katan ve bundan sonra katacak olanlara sizin aracılığınızla bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.
"Yakında tüm şehirlerin merkez kitabevlerindeyiz"
Şu an satış ve dağıtımı ne şekilde yapıyorsunuz?
Tiyatro gişeleri önlerinde elden satarak yapıyoruz. Ama devam eden görüşmelerimiz var. Her şehirde temsilcilikler oluşturuyoruz. Yakın zamanda tüm şehirlerdeki merkez kitabevlerinden edinilebilecek. Bizlerde oyun oynadığımız sahnelerde satışını yapıyoruz. Örneğin 2. sayımızı birçok kitap evine dağıtacağız.
Türkiye’de tiyatroyu ve seyircisini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Tiyatrolar kendilerini sorgulamalı. İzleyiciye ne veriyorlar? Toplumsal olarak hedeflerini doğru belirliyorlar mı? Seyirciye doğru dürüst ulaşırsanız iyi bir iş yapmış olursunuz. Bizler bilinçli ya da bilinçsiz seyirci diye ayırmıyoruz insanları.
Mesela ekonomik durumu uygun olmadığı için tiyatro kültürü gelişmemiş insanlar var. Burada seyirciyi bilinçsiz diye suçlayamayız.
Peki, tiyatro severler sizlere nasıl ulaşacak?
Münir Özkul sahnesinden, 0212 621 45 52'e telefon ederek veya [email protected]’dan ulaşabilirler. www.sugosterisanatlari.com uzantılı internet sayfamızda açılacak, oradan da takip edilebilir. (GG)