*Fotoğraf: AA/Arşiv
Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekilleri konut krizine karşı kanun teklifi hazırladı.
Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, Sera Kadıgil, Ahmet Şık ve Barış Atay artan kira fiyatları ve barınma sorununun giderilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na kanun teklifi sundu.
Barınma hakkı çerçevesinde hazırlanan teklifte, “konutun finansallaşması ve yatırım aracına dönüşmesinin emekçi ve öğrenciler için evden çıkarılma korkusuna dönüştüğü” ifade edildi.
TIKLAYIN-"Kira gideri gelirin yüzde 15-20'sini aşmamalı"
Kanun teklifinde devletin yurttaşlarına elverişli ve erişilebilir konut sunma görevi olduğu hatırlatıldı ve İnsan hakları Evrensel Bildirgesi ve Sosyal ve Kültürel Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme’de barınma hakkının yasalarla korunduğu belirtildi.
Meclis’e sunulan teklifin içerisinde kiralanan her konut için artan oranda vergilendirme, öğrencilere kira desteği sağlanması, kirada tavan fiyat belirlenmesi ve kira fiyatlarının iki yıl boyunca sabitlenmesi bulunuyor.
TIKLAYIN-"Yurtdışında emlak pazarlama düzenlemesi" Anayasa'ya aykırı
"Sözleşmeler ev sahiplerinin inisiyatifine kalmasın"
Konut krizine karşı çözüm önerileri sunulan teklifte; artıştan en çok etkilenenlerin emekçiler, öğrenciler ve göçmenler olduğu belirtildi.
Kira ve kiracı arasında yapılan sözleşmelerin ev sahiplerinin inisiyatifine bırakılması gerektiği önerilirken; piyasada konut sahiplerinin fiyat belirlemesi ve bunun üzerinden zenginleşmesinin önüne vergilerin artırılması ile geçilebileceği ifade edildi.
Kira artış oranında esas alınması gereken TÜFE oranı kiracıyı koruması gerekirken enflasyon sebebiyle kiracı üzerinde bir baskı oluşturduğu vurgulandı. 2022 yılında kira bedelleri sebebiyle kiracı aleyhine açılan davaların arttığına da yer verildi: “Kira bedelindeki azami artışın TÜFE oranının esas alınması prensibi sebebiyle, ev sahibine kira sözleşmesinin 5. yılının bitiminden itibaren kiracı aleyhine kira tespit davası açma hakkı tanınıyor.”
(MD/RT)