Hatay’dan milletvekili seçilmesine rağmen tahliye edilmeyen Avukat Can Atalay, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un kendisinin durumuna ilişkin yaptığı açıklamalarına yanıt verdi.
Halk TV'den Fırat Fıstık'ın sorularını yanıtlayan Atalay “Numan Bey’e ne meramımızı ne de meselenin ciddiyetini anlatamamışız” dedi.
“Mesele, Şerafettin Can Atalay’ın cezaevinden çıkması ve Numan Bey’in bu konuda ‘iyilik yapması yahut yapmaması’ değildir" diyen Atalay şunları söyledi: "Mesele TBMM Sayın Başkanı’nın, TBMM’nin saygınlığına, anayasal ilkelere, yasama meclisinin bir üyesinin ve o üyesi vesilesi ile tümünün böylesi bir hukuksuzluğa uğramasına karşı tutum alıp almamasıdır."
Numan Kurtulmuş, Can Alalay’ın milletvekili seçilmesine rağmen tahliye edilmemesine ilişkin yaptığı açıklamada şunu demişti:
"Ben onu oradan nasıl çıkaracağım? TBMM Başkanı bir yazı mı yazacak, bir karar mı verecek mahkeme adına? Burada kararın verilmesi mahkemenin sorumluluğundadır.”
Can Atalay neden göreve başlayamadı?
Fotoğraf: Tuğçe Yılmaz / bianet
14 Mayıs 2023'te yapılan Milletvekilliği Genel Seçimi'nde seçimlerinin ardından TBMM'nin 28. döneminde görev alacak isimler Genel Kurul'da yemin ederek görevine başlarken, TİP'ten Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay ise cezaevinden tahliye edilmedi ve görevine başlayamayan tek milletvekili oldu.
Gezi Davası kapsamında aldığı 18 yıl hapis cezası nedeniyle Silivri Cezaevi'nde tutulan Atalay'ın mazbatası, 25 Mayıs tarihinde arkadaşları tarafından alındı ve hemen ardından tahliyesi için Yargıtay'a başvurdu.
Yapılan başvuruya rağmen TİP Milletvekili Can Atalay tahliye edilmezken, Atalay'ın hukuksuz şekilde cezaevinde alıkonulmasına muhalefet partisi temsilcileri, barolar ve demokratik kitle örgütleri tepki gösterdi.
Can Atalay, aynı zamanda TİP'in Meclis Başkanı adayıydı.
* TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın bianet'e yazdığı kent ve hukuk yazılarına buradan ulaşabilirsiniz.
(EMK)