Tıp Uzmanlık Sınavı (TUS) 2010 sonbahar dönemi sorularının beş tanesinin yargı kararı ile iptaliyle ilgili Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) soruların iptal sebebini "tıp alanında devamlı yenilenen bilimsel bilgi ve ekol farklılıklarına" bağladı. Sonuçların değişmesinin adayların aleyhine sonuçlar doğurmayacağını açıkladı.
Ancak 2010'da TUS'a giren doktorlar, soruların iptalinde "tıbbın yenilenen bir alan olması ve ekol farklılıklarının" etken olmadığını söyledi. Puanların yükselmesiyle üst tercihleri olan bölümlerde çalışmaya hak kazanmalarına rağmen, iki senedir çalıştıkları ilde bir düzen kurdukları için ne yapacakları konusunda kararsızlar.
Birçoğu ÖSYM'ye tazminat davası açmaya hazırlanıyor.
"Tazminat davası açacağız"
bianet'e konuşan ve 2010 sonbahar dönemi TUS sonucuna göre Trabzon'da Acil Servis Asistanı olarak göreve başlayan Dr. Ahmet Ali Top; yeni puanlamaya göre daha üst tercihi olan İstanbul'da bir hastanede çalışmaya hak kazandığını söyledi.
Ancak 19 aydır Trabzon'da çalıştığı için görev yerini değiştirme konusunda sıkıntılar yaşadığını belirten Top, düzenini başka bir şehirde kurduktan sonra üst tercihi olan İstanbul'a gelme konusunda kararsız.
Top, sınavdan sonra açılan davanın sonucunun bu kadar gecikmesini eleştirdi: "Muallâkta olan sorunun sınavda neden sorulduğunu anlamıyorum. Okuduğumuz kitaplarda da, davanın açılmasından sonra diğer beş soruyla ilgili inceleme yapan bilirkişi heyetinin çıkardığı raporda da soruların yanlış olduğu kanıtlanmıştı. Dolayısıyla tıp alanında 'yenilenen bilgi ve ekol farklılıkları' söz konusu değil"dedi.
İstanbul Üsküdar'da bir hastanede dâhiliye bölümünde görev yapan Dr. Elif Dinçses ise yeni puanlamaya göre aynı hastanedeki bir üst tercihi olan fizik tedaviye yerleştiğini, bölüm değişikliği için ayın 15'ine kadar dilekçe vermesi gerektiğini söyledi.
Fizik tedavi bölümünü istediğini; ancak bölüm değişikliği yaparsa 19 aydır tuttuğu nöbetlerin, verdiği emeklerin, bilgi birikiminin başkalarının hatasıyla boşa gideceğini vurgulayan Dinçses konuyla ilgili tazminat davası açmayı düşündüğünü belirtti.
Bakırköy'de bir hastanede dermatalog olarak görev yapan başka bir doktor ise, yeni sonuçlara göre başka bir hastanede ilk tercihi radyoloji bölümünde çalışmaya hak kazandığını, görev yerini ve bölümünü değiştirmek için dilekçe verdiğini söyledi. 19 ay geç uzman olmanın kendisi için büyük bir kayıp olacağını eklerken, konuyla ilgili ÖSYM'ye tazminat davası açacağını belirtti. Yeni puanlamayla barajın üzerine çıkan doktorların tercih yapıp yapamayacağı sorusunun da yanıtsız kaldığını ifade etti.
Daha önce hatalı 9 soruyla ilgili dava açılmıştı
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra pratisyen hekim olarak göreve başlayan Mustafa Aydınol, 12 Aralık 2010'da yapılan TUS'a girmiş ancak kazanamamıştı. Sınavdan sonra dokuz sorunun hatalı olduğunu düşünüp durumu arkadaşlarıyla paylaşan Aydınol, ÖSYM'ye bu sorularla ilgili itirazda bulunmuş ÖSYM ise dört sorunun hatalı olduğuna karar vererek, soruları iptal etmişti.
Doktor Aydınol, diğer beş sorunun da hatalı olduğu iddiasıyla ÖSYM'ye tekrar başvurmuş, ÖSYM başvuruyu reddedince Aydınol Ankara 15. İdari Mahkemesi'ne red kararının iptali için dava açmıştı. Mahkeme heyeti ÖSYM'nin işleminin kararının iptaline karar verince, ÖSYM yerel mahkemenin kararını temyiz etmişti. Ancak Danıştay 8. Ceza Dairesi, Ankara İdare Mahkemesi'nin kararını yerinde bularak onadı.
Kararın ardından yaptığı açıklamada "Tıp alanında devamlı yenilenen bilimsel bilgi ve ekol farklılıkları göz önüne alındığında bu durumların yaşanmasının yadırganmaması gerektiği açıktır" diyen ÖSYM, sınavlarda karşılaşılan soru iptallerinin sadece son yıllara mal edilmemesi gerektiği ve adayların aleyhine olacak her türlü sonuçtan kaçınılacağını ifade etti. (ZA/ÇT)